Přihlaste se k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru newsletteru Stellantis Communications a budete dostávat aktuální informace o všech novinkách

26 led 2018

Fiat Tipo: Praktický, přímočarý a osobitý model slaví třicet let

Fiat Tipo - automobil, který navázal na úspěchy značky Fiat v tehdy klíčovém segmentu - se veřejnosti představil 26. ledna 1988. Modelová řada Tipo oslavila 30 let praktičnosti, přímočarého přístupu a osobitosti. Nový model byl vyvinut mezinárodním týmem složeným z více než 2000 expertů během tří let. Fiat Tipo potvrdil v roce 2017 svou vedoucí pozici v Itálii v nižší střední třídě s podílem 20,7 % a v regionu EMEA (Evropa, Blízký a Střední východ a Afrika) činil prodej více než 180 000 vozů. Již druhým rokem po sobě se Fiat Tipo stal vozem s nejrychleji rostoucím odbytem v nižší střední třídě v rámci Evropy.

Fiat Tipo: Praktický, přímočarý a osobitý model slaví třicet let

 

Fiat Tipo - automobil, který navázal na úspěchy značky Fiat v tehdy klíčovém segmentu - se veřejnosti představil 26. ledna 1988.

Modelová řada Tipo oslavila 30 let praktičnosti, přímočarého přístupu a osobitosti.

Nový model byl vyvinut mezinárodním týmem složeným z více než 2000 expertů během tří let.

Fiat Tipo potvrdil v roce 2017 svou vedoucí pozici v Itálii v nižší střední třídě s podílem 20,7 % a v regionu EMEA (Evropa, Blízký a Střední východ a Afrika) činil prodej více než 180 000 vozů.

Již druhým rokem po sobě se Fiat Tipo stal vozem s nejrychleji rostoucím odbytem v nižší střední třídě v rámci Evropy.

 

Fiat Tipo je dokonale připraven na budoucnost a tak jako každý třicátník je plný odhodlání, k čemuž mu pomáhá jeho mimořádný komerční úspěch v nižší střední třídě, v níž automobilka Fiat ovšem vždy dominovala.

Premiéru si model Tipo odbyl 26. ledna 1988. Jednalo se o následníka Fiatu Ritmo a ten pokračoval v linii nastolené Fiatem 128. Od modelu 1100 byly kompaktní vozy značky Fiat vždy oblíbené u rodin i jako služební vozy nejen v Itálii, ale v celé Evropě, protože nabízely prostor i techniku na úrovni a to vše v praktickém, moderním a elegantním provedení.

Před třiceti lety se ovšem Fiat Tipo stal opravdu revolučním automobilem. Inženýři značky Fiat zkonstruovali vůz s vynikajícími jízdními vlastnostmi, výkonem, pohodlím a bezpečím na špičkové úrovni. Zásadní proměnou prošla ergonomie. Tipo vynikalo také svou propracovanou konstrukcí díky novým výrobním technologiím a rozsáhlému využití vysoce kvalitních materiálů, které byly předpokladem výborné spolehlivosti a dlouhé životnosti. Mezi vyzdvihované vlastnosti vozu patřila jeho praktičnost, přímočarost a osobitost.
Tyto hodnoty zdědila i současná generace modelu Tipo, který v sobě nezapře charakter svého předchůdce. Ztělesňuje jedinečné spojení moderních technologií, robustnosti a praktičnosti, díky čemuž tento vůz slaví takový úspěch ve své třídě. Tipo je jedním ze tří nejprodávanějších automobilů roku 2017 v Itálii a s podílem 20,7 procenta i nejžádanějším vozem nižší střední třídy. Pro tento model se v minulém roce rozhodlo více než 180 000 zákazníků v regionu EMEA (Evropa, Blízký a Střední východ a Afrika). K tomu je již druhý rok za sebou vozem s nejvyšším nárůstem prodeje v Evropě.

Praktický a moderní
Při příležitosti 30. narozenin modelu Tipo můžeme v současné generaci odhalit rysy původního vozu z roku 1988. Novinka nenese slavné jméno svého předchůdce náhodou, pravě naopak: sdílí s ním stejné hodnoty. Například v oblasti designu je Tipo nápadně tvarované, moderní a osobité. Je nejlepším vozem své třídy z hlediska vnitřního prostoru a kdo jednou poznal pohodlí pramenící z praktičnosti původního modelu, zažívá i v nové generaci příjemné déjà vu.

Design modelu Fiat Tipo je natolik osobitý, že si jej nelze splést s jiným automobilem. Nápadná příď zdůrazňuje šířku vozu, což podporuje dynamický výraz u všech tří karosářských variant. S původním modelem má společné čisté a aerodynamické linie boků. Za vyzdvihnutí stojí především pětidveřová varianta, tedy ta, která nejvíce připomíná Tipo z roku 1988, a to díky rozměrným pátým dveřím, které zajišťují vynikající přístup k největšímu prostoru pro zavazadla v nižší střední třídě (440 l, v případě kombi dokonce 550 l). Páté dveře byly jedním z převratných řešení na originálním modelu před třiceti lety: byly totiž vyrobeny ze speciálně navrženého plastu, který vynikal lehkostí a odolností vůči korozi.

Tak jako v minulosti i dnes jsou atraktivní tvary karoserie propojeny s provedením interiéru. I ten zdůrazňuje klíčové vlastnosti vozu, tedy praktičnost, přehlednost a uživatelsky příjemné prostředí. Automobily značky Fiat v nižší střední třídě se tohoto přístupu vždy držely a dodnes tvoří pevnou součást DNA značky.

Kompletní nabídka karosářských verzí
V roce 1988 byl Fiat Tipo postaven na jedné z prvních modulárních platforem umožňující kombinaci různých karoserií, zrovna jako u současného modelu Tipo, které nabízí hned tři karosářská provedení. Zatímco na podvozku Fiatu Tipo před třiceti lety vznikly další automobily jako Tempra, nabízená s tříprostorovou karoserií sedan nebo jako kombi, dnes je odpovědí Fiatu na nové požadavky pragmaticky uvažujících zákazníků široká řada zahrnující čtyřdveřový Fiat Tipo Sedan, pětidveřový Fiat Tipo Hatchback a prostorný Fiat Tipo Kombi. Všechny varianty přinášejí vysokou užitnou hodnotu a jsou zaměřeny na rodiny, páry i mladé profesionály. Z hlediska osobitosti Fiat Tipo zaujme dynamickým stylem a silným charakterem ve všech svých variantách. Zákazník si může jednoduše vybrat provedení, které nejlépe vyhovuje jeho potřebám, a to díky přehledné řadě motorů a výbav zaměřených na nejžádanější kombinace na trhu - stejnou logiku nabídl i Fiat Tipo představený před 30 lety. Původní Tipo bylo v roce 1988 uvedeno na trh s pěti benzinovými a naftovými motory, které plně uspokojovaly nároky ve své době, v kombinaci se dvěma úrovněmi výbavy. Tato strategie bez zbytečných komplikací byla součástí celého konceptu moderního a vyzrálého modelu s jednoduchým názvem Tipo.

Od digitální přístrojové desky k rozhraní Uconnect 7"
Všechny varianty modelové řady Tipo jsou, tak je u Fiatu zvykem, vybaveny množstvím prvků, které všem cestujícím zpříjemňují jízdu. Již standardní výbava je nečekaně obsáhlá a k vrcholnému vybavení patří moderní palubní systém Uconnect 7" HD LIVE, obsahující 7" dotykový kapacitní displej s vysokým rozlišením, jehož funkce lze ovládat dotyky stejně jako u tabletu. K dispozici je také rozhraní Uconnect Link kompatibilní s Apple CarPlay a Android Auto pro uživatelsky snadné ovládání chytrých telefonů. Také v roce 1988 vzbudilo Tipo velký ohlas díky své mimořádně moderní a současně praktické inovaci: zcela nově pojaté přístrojové desce s výhradně digitálními ukazateli. Jednalo se o pokrokové řešení z hlediska přehlednosti i ergonomie, které nemělo v této kategorii obdobu.

Stručně řečeno, Fiat Tipo si jako nositel slavného jména připomíná mimořádně úspěšnou minulost, a přitom svojí výbavou je coby vyzrálý třicátník plně připraven na nejnáročnější požadavky v budoucnosti. Vůz byl vyvinut mezinárodním týmem složeným z více než 2000 expertů během tří let, během nichž najezdil více než 8,7 milionu testovacích kilometrů v extrémních klimatických podmínkách, na různých typech silnic a v odlišných nadmořských výškách. Výsledkem je modelová řada určená pro více než 50 zemí Evropy, Asie a Afriky. Tento přístup se setkává s úspěchem na trhu, což dokazují mimořádné prodejní výsledky.

 

Přihlaste se k odběru newsletteru.

PŘIHLASTE SE NYNÍ