Přihlaste se k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru newsletteru Stellantis Communications a budete dostávat aktuální informace o všech novinkách

14 čvn 2016

Fiat slaví osmdesáté výročí modelu 500 Topolino

Od 16. do 19. června proběhne v Turíně velká mezinárodní akce oslavující osmdesáté výročí Fiatu 500 Topolino, kterou organizuje výbor Ling80. Kultovní vůz byl symbolem motorizace Itálie a měřítkem před druhou světovou válkou. Představoval první ekonomický předválečný vůz, který byl doslova revolucí v motoristickém světě. S Topolinem se stala motorová vozidla osobním nástrojem mobility a vyjádřením nebývalé svobody.

Fiat slaví osmdesáté výročí modelu 500 Topolino

 

  • Vůz navržený v roce 1936 představoval revoluci v koncepci vozidel.
  • Při této příležitosti navštíví čtyři nejsymboličtější místa Turína, počínaje slavným Lingottem.
  • Ve čtvrtek 16. června v 18:30 vystoupí na konferenci o historii klasických vozech MAUTO Roberto Giolito.

 

Od 16. do 19. června proběhne v Turíně velká mezinárodní akce oslavující osmdesáté výročí Fiatu 500 Topolino, kterou organizuje výbor Ling80. Kultovní vůz byl symbolem motorizace Itálie a měřítkem před druhou světovou válkou. Představoval první ekonomický předválečný vůz, který byl doslova revolucí v motoristickém světě. S Topolinem se stala motorová vozidla osobním nástrojem mobility a vyjádřením nebývalé svobody.

 

Oslava odstartuje v bývalé továrně Lingotto, kde se den poté postaví na testovací okruh na střeše historické budovy dvě stovky vozidel Topolino. Právě zde totiž v roce 1936 jeho výroba odstartovala. Pomocí tohoto ambiciózního projektu chtěl inženýr Dante Giacosa zpřístupnit automobily širokým masám lidí. Vůz byl vyráběn až do roku 1955 a stal se neoddiskutovatelným symbolem znovuzrození Itálie po ukončení války.

 

Ve čtvrtek se vozidla zúčastní slavnostní jízdy z Lingotta na zámek Pralormo. Průvod bude vedený vozem, který vlastnil sám Dante Giacosa a který je nyní vystaven v historickém centru Fiatu. Průvod navštíví různá klíčová místa v Turíně, včetně královské lovecké residence Stupinigi, zámku Racconigi, Moncalieri, Piazza Vittorio Veneto, stadionu Juventus, Mirafiori Motor Village a národního automobilového muzea. Posledně jmenované místo bude také místem konání konference (ve čtvrtek v 18:30) zaměřené na historická vozidla, která ponese název „Návrat do budoucnosti" a povede ji Roberto Giolito, vedoucí organizace Heritage FCA Italy. Konference bude zaměřena na vynalézavost modelu Topolino, jeho inovativní hnací ústrojí, podvozek, zavěšení a uspořádání interiéru. Roberto Giolito připomene neocenitelné dědictví tohoto revolučního vozu a seznámí veřejnost s tím, jak pojetí Topolina a jeho konstrukce ovlivnily řadu pozdějších automobilů.

 

Město Turín a budova Lingotto představují nejvhodnější místa pro tuto vzpomínkovou akci. Lingotto, továrna značky Fiat, bylo otevřeno v roce 1923 a stále je obdivováno pro svou modernost a elegantní vertikální uspořádání. V dané době si řešení stavby s testovacím okruhem na střeše vysloužilo i obdiv architekta Le Corbusiera. Ještě než byla stavba dokončena, stala se symbolem rychle se rozvíjejícího italského průmyslu a brzy se vryla do kolektivní paměti celého národa.

 

Vozidla, která sjela z jeho výrobních linek, pomohla po desetiletí motorizovat celou Itálii. Po vyřazení Lingotta z provozu byla budova zrekonstruovaná, aby vyhověla měnícím se požadavkům městské zástavby. Továrna prošla dlouholetou rekonstrukcí interiérů při zachování jejího vnějšího charakteristického vzhledu. Jedná se o kultovní místo, které zanechalo neodmyslitelnou stopu v celé automobilové historii.

 

Turín, 14. června 2016

 

Jiný obsah