Přihlaste se k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru newsletteru Stellantis Communications a budete dostávat aktuální informace o všech novinkách

20 zář 2016

Fiat na mezinárodním autosalonu v Paříži 2016

Značka Fiat se vrací na mezinárodní autosalon v Paříži se symbolem italské dokonalosti, který je plodem setkání dvou absolutních ikon motoristického a lodního světa. Fiat 500 Riva se představí po boku luxusního motorového člunu Aquariva Super, který tuto kreaci inspiroval.

Fiat na mezinárodním autosalonu v Paříži 2016

 

  • Partnerství značek Fiat a Riva, setkání dvou ikon: nový Fiat 500 Riva se představí po boku Aquarivy Super, motorového člunu, který byl inspirací tohoto neobyčejného modelu. Dva symboly italské krásy se spojily v jeden.
  • V expozici budou k vidění i všechny modely rodiny Tipo, včetně nedávno představené verze kombi a dvouspojkové automatické převodovky DCT.
  • Model 500 se na výstavě předvede i v dynamičtější verzi určené především mužům: 500S.
  • Na scénu se vrací model 124 Spider v nové speciální sérii America, nyní s novou automatickou převodovkou.
  • Ve světové premiéře se představí model 500X smotorem 1.6 MultiJet a dvouspojkovou automatickou převodovkou.
  • Návštěvníci budou moci obdivovat také osobitost modelu Panda 2017 ve verzi Cross.
  • Expozice představuje dva světy, které charakterizují značku Fiat, funkční svět a svět vzbuzující touhu.

 

Značka Fiat se vrací na mezinárodní autosalon v Paříži se symbolem italské dokonalosti, který je plodem setkání dvou absolutních ikon motoristického a lodního světa. Fiat 500 Riva se představí po boku luxusního motorového člunu Aquariva Super, který tuto kreaci inspiroval.  

V expozici bude přítomna i kompletní rodina Tipo, trojice vozidel s odlišným určením a identitou, avšak s maximální funkčností a užitnou hodnotou. Pozornost budou nepochybně poutat nová verze kombi a dvouspojková automatická převodovka DCT. Celá rodina Tipo je doslova ztělesněním funkční povahy značky Fiat a model 500 zase reprezentuje její emotivní povahu. Z tohoto důvodu dostane prostor rovněž Fiat 500S, nová a mnohem dynamičtější verze pětistovky, která je charakteristická výrazným vzhledem a kompletní standardní výbavou. Na scénu se vrací i model 124 Spider, a to v nové verzi America, nyní s novou automatickou převodovkou. Dvouspojková automatická převodovka v kombinaci s motorem 1.6 MultiJet má premiéru v modelu 500X, který se představí po boku verze 500L. Vedoucí postavení kompaktního MPV značky Fiat neustále roste, a vůz tak dokonale doplňuje rodinu 500. Maximální funkčnost a nadání pro jakýkoliv povrch charakterizují model Panda modelového roku 2017 ve verzi Cross. Jedná se o ideální vůz pro jízdu v terénu, svěží, stylový, účinný a agilní vůz s nedostižně kompaktními rozměry. Tento model je doslova koncentrátem exkluzivity off-roadů vyšších kategorií, avšak na pouhých 370 cm délky.

 

Fiat 500 Riva

Cílovou skupinou nového modelu 500 Riva jsou motoristé, kteří touží po exkluzivitě jachet Aquariva Super - ikonický model produkovaný značkou Riva a nástupce legendární Aquaramy - a také po vlastnostech, jež učinily model 500 legendou: kvalitní materiály a jedinečný styl stimulující emoce z plavby po silnicích města.

Jedná se o kombinaci, která si okamžitě získala přízeň motoristů po celém světě. Jen tři měsíce od zahájení objednávek modelu 500 Riva bylo v hlavních evropských zemích prodáno přes 3000 vozidel, což je číslo, které dalece přesahuje veškerá očekávání.

Není tak překvapením, že tento neobyčejný kousek dostal na pařížském autosalonu přímo čestné místo. Jeho styl bude možné obdivovat vedle italské exkluzivní jachty, která jej inspirovala a je obecně uznávaným symbolem dokonalosti italské výroby lodí.

Jediným odstínem této speciální série je modrá Sera Blue, která má původ v paletě barev jachet Aquariva Super a představuje nejpopulárnější barevné provedení.

Verze kabriolet je charakteristická exkluzivní tmavě modrou plátěnou střechou, která vznikla výhradně pro provedení Riva. Verze hatchback je zase typická černou panoramatickou střechou, jež vozu dodává další porci elegance.

 

Karoserii zdobí jedinečné detaily: chromované kryty vnějších zpětných zrcátek, jako i kliky dveří a lišta na přední kapotě. Tyto prvky zdůrazňují elegantní tvary vozu a harmonizují s loděmi legendární loděnice v Sarnicu. Proužek v akvamarínovém odstínu se táhne kolem celé karoserie, zvýrazňuje jemný profil modelu 500 a současně připomíná nádherné tvary jachet. Vůz se může pochlubit i zcela novými, exkluzivními 16" litými koly s 20 paprsky a speciální modrou úpravou, jež vznikly výhradně pro tuto verzi. Speciální edici Riva 500 zdobí logo této námořní legendy na kapotě, blatnících a také na přístrojovém panelu.

 

Přístrojový panel je doslova srdcem modelu Riva 500. Vyroben je z ručně lakovaného mahagonu s javorovými prvky, což cestujícím nabízí hřejivý a luxusní pocit umocněný prestižním logem Riva. Při výrobě přístrojového panelu byla použita inovativní technologie, kdy je dřevo instalováno na karbonovou skořepinu. Toto řešení zajišťuje tvarovou stálost, pružnost a odolnost v průběhu času. Javorové prvky jsou vkládány ručně, což činí každý kus zcela originálním. Dřevěné doplňky působí velmi přirozeně jako u člunů Riva a dokonale korespondují s moderními technologiemi a špičkovým řemeslným zpracováním interiéru. Prahy dveří a hlavice řadicí páky jsou vyřezány z jednoho kusu dřeva, rovněž z mahagonu. Od září se u modelu 500 Riva objeví ještě jeden exkluzivní detail - volant s elegantní dřevěnou vložkou. Exkluzivita je společným jmenovatelem také v případě sedadel. Čalouněná jsou exkluzivní kůží Poltrona Frau® ve slonovinové barvě a s prošíváním ve stejném odstínu, lemování sedadel je však vyvedeno v kontrastním odstínu Sera Blue. Stejný odstín zdobí i okraje bezpečnostních pásů ve slonovinové barvě. Jak se návštěvníci autosalonu v Paříži přesvědčí na vlastní oči, vše na palubě vozidla včetně barev a materiálů připomíná exkluzivní prostředí člunů Aquariva Super. Pozornost věnovaná detailům je patrná všude a společným rysem je dokonalý soulad a barevná elegance. Koberečky mají lemování ve slonovinové barvě a prošívání v odstínu Sera Blue. V podobném duchu je vyveden i koberec v zavazadlovém prostoru, který je navíc doplněn dřevěným logem Riva.

 

Fiat 500 Riva je charakteristický širokou škálou standardních prvků bezpečnosti, včetně sedmi airbagů, systému ABS s elektrickým rozdělováním brzdné síly EBD, elektronické kontroly stability ESP, protiprokluzového systému ASR, funkce Hill Holder, která asistuje řidiči během startů do kopce, a hydraulického brzdového asistenta HBA, který pomáhá při nouzovém brzdění. Ve standardu nalezneme automatickou klimatizaci, mlhová světla, LED světla denního svícení a konfigurovatelný TFT displej s pozadím v akvamarínovém odstínu s logem Riva.

 

Návštěvníci pařížského autosalonu si budou moci prohlédnout dva modely 500 Riva s brilantním motorem 1.2 Fire o výkonu 69 k. Ovšem řada 500 Riva nabízí celou paletu dalších možností, včetně dvouválcového motoru 0.9 TwinAir o výkonu 85- nebo 105 k a vznětového motoru 1.3 MultiJet o výkonu 95 k.

 

Rodina Tipo

Osobitost, jednoduchost a funkčnost kombinovaná s bezkonkurenční hodnotou. To jsou vlastnosti, které stojí za úspěchem rodiny Tipo a vedly k jejímu vítězství v prestižní anketě Autobest a ocenění Nejlepší koupě roku 2016. A právě to je základní filozofií funkčních vozidel značky Fiat, která je obsažena ve sloganu řady, a sice „Stačí málo, abyste získali hodně".

 

Veřejnost bude moci obdivovat čtyřdveřový sedan ve verzi Lounge vybavený vznětovým přeplňovaným motorem 1.6 MultiJet II Euro 6 o výkonu 120 k a karoserií v metalickém šedém odstínu Maestro. Řadu Tipo doplní verze hatchback a kombi, které budou vyvedené rovněž ve výbavě Lounge. Pětidveřový hatchback Fiat Tipo se představí ve dvou verzích: s motorem 1.4 T-Jet Euro 6 o výkonu 120 k a s karoserií v metalickém červeném odstínu Amore, a s motorem 1.6 MultiJet II o výkonu 120 k s novou dvouspojkovou automatickou převodovkou a karoserií v metalickém černém odstínu Cinema. Rodinný kruh uzavírá nejmladší přírůstek, dlouho očekávané kombi, které se v Paříži předvede v metalických odstínech modrá Mediterranean a šedá Colosseum. Vozidla pohání vznětový přeplňovaný motor 1.6 MultiJet II s dvouspojkovou automatickou převodovkou a zážehový motor 1.4 T-Jet. Oba motory poskytují výkon 120 k a splňují emisní specifikaci Euro 6.

 

Fiat Tipo sedan, hatchback a kombi sdílejí stejné hodnoty, ale každý z nich má jedinečnou osobitost i povahu. Různorodé jsou i jejich cílové skupiny, ať jde o rodiny, páry, mladé řidiče či profesionální řidiče. 

Rodina Tipo byla vyvinuta podle koncepce „Schopnosti místo ozdůbek" a nabízí skutečně podstatný obsah kombinující tradiční hodnoty značky: funkčnost, jednoduchost a osobitost.

 

Čtyřdveřový sedan se vrhl na trh s neuvěřitelnou nabídkou ve smyslu hodnoty, tzn. obsahu, kvality a ceny. V regionu EMEA bylo prodáno přes 50 000 vozidel, z toho 25 000 přímo v Evropě. To jsou velmi zajímavá čísla, zvláště když uvážíme, že před čtyřdveřovým sedanem Tipo tvořil evropský trh s kompaktními sedany kolem 50 000 kusů ročně. Pětidveřový hatchback byl u dealerů představen na začátku léta a během pouhých třech měsíců má na svém kontě už 15 000 objednávek. Rodina Tipo si zkrátka získává přízeň zákazníků a již druhý měsíc po sobě upevňuje v Itálii přední postavení v segmentu C. Poráží přitom řadu respektovaných a dobře etablovaných konkurentů. V srpnu mělo Tipo podíl na trhu 21 %, což znamená, že jedno z pěti kompaktních vozidel prodaných v Itálii bylo Tipo. Zároveň je v Itálii třetím nejprodávanějším vozem.

 

V září rodinu Tipo obohatil na vybraných trzích třetí a dlouho očekávaný model, Tipo kombi. Tato verze nabízí prostor, flexibilitu a současně si zachovává vyvážený poměr ceny, výbavy a kvality rodiny Tipo, k nimž ovšem přidává další funkčnost a všestrannost. Kombi s délkou 4,57 metru kombinuje prvotřídní komfort a prostor pro cestující (s výškou až 1,87 m vpředu a 1,8 m vzadu) s velkorysým zavazadlovým prostorem o objemu 550 l. Se systémem Magic Cargo Space může být zavazadlový prostor upraven jednou rukou tak, aby vyhovoval rodinám, volnočasovým aktivitám i pracovním potřebám. Díky nastavitelné podlaze může být zavazadlový prostor v případě potřeby prohlouben. Odnímatelné boční schránky lze využít pro uložení menších předmětů nebo je zcela odstranit a dosáhnout tak maximální šířky.

Asymetrická sedadla Flip&Fold vytvářejí zcela rovnou ložnou plochu, která není narušena ani u prahu zadních výklopných dveří. Prostornost zavazadlového prostoru a možnosti konfigurace dovolují odvézt předměty dlouhé až 1,8 metru.

Díky tomu nové Tipo kombi odpovídá všem požadavkům zákazníků na flexibilitu. Snadno odveze jízdní kola, lyže, kočárky, surfová prkna či zavazadla.

Abychom to shrnuli, Fiat, který se zaměřuje především na rodiny a B2B zákazníky, poskytuje mimořádný poměr mezi cenou, vlastnostmi produktu a výbavou. Ale to není zdaleka vše: od prvních fází vývoje byla velká pozornost věnovaná celkovým nákladům na vlastnictví (TCO), což je klíčový faktor pro soukromé i firemní zákazníky. Prvotřídní hodnoty TCO bylo dosaženo mimořádně nízkou spotřebou paliva, nízkými náklady na údržbu, opravy a provoz. Jednoduchá a přímočará řada a komplexní standardní výbava udržují vysokou zůstatkovou hodnotu v dlouhodobém horizontu. Specifické verze Business pak nabízejí komplexí řešení potřeb fleetových zákazníků.

 

Zvláštní důraz byl kladen na řadu motorů splňujících emisní specifikaci Euro 6, jež byly navržené doslova do srdce evropského trhu a vyvinuté kolem třech výkonových úrovní a se třemi různými typy paliva. Řeč je o zážehových motorech 1.4 16v Fire 95 k, 1.4 T-Jet 120 k a 1.6 E-torQ 110 k, dvoupalivovém motoru spalujícím benzin a LPG 1.4 T-Jet 120 k a také o vznětových přeplňovaných agregátech 1.3 MultiJet II 95 k a 1.6 MultiJet II 120 k, nyní rovněž ve verzi ECO. Varianta ECO vychází z vysokého výkonu, avšak do popředí staví nízkou spotřebu paliva a nízké emise. Je proto ideální volbou pro dlouhé cesty, přičemž optimalizuje celkové náklady na vlastnictví. Její tajemství spočívá v účinné kombinaci důmyslných řešení týkajících se motoru a specifických prvků na palubě. Konkrétně se jedná o vznětový přeplňovaný motor 1.6 MultiJet II se systémem Start&Stop, inteligentním alternátorem, olejovým čerpadlem s variabilním průtokem, elektronicky kontrolovaným palivovým čerpadlem a elektrickým termostatem. Verze ECO zahrnuje také aerodynamický paket s aktivní mřížkou chladiče AGS, která usměrňuje tok vzduchu k chladiči otevíráním a zavíráním lamel mřížky, čímž udržuje motor ve správné provozní teplotě. Kromě toho omezení proudění vzduchu snižuje aerodynamický odpor, což má pochopitelně pozitivní vliv na spotřebu paliva.

Součástí paketu jsou rovněž 16" litá kola s nízkým odporem vzduchu a pneumatiky s nízkým valivým odporem.

Díky těmto prvkům dosahuje Tipo 1.6 MultiJet II ECO v kombinovaném provozu jen 89 g CO2/km.

 

V září doplní motor 1.6 MultiJet II také dvouspojková automatická převodovka DCT, která zajišťuje nepřetržitou dodávku točivého momentu a trakci bez ztrát výkonu během změny převodových stupňů. Z technického hlediska se jedná o dvě automatizované převodovky, přičemž jedna zahrnuje převody pro sudé a druhá pro liché převody. Převodový stupeň se mění ve chvíli, kdy je předchozí ještě v záběru. Změna je účinná díky sepnutí odpovídající spojky, což zajišťuje kontinuitu trakce během celé akce. Spojky jsou suchého typu pro minimalizaci dopadu na vozidlo a maximalizaci účinnosti celého systému. Dvouspojková převodovka může být používaná v automatickém nebo sekvenčním režimu v závislosti na volbě řidiče, tedy zda upřednostní komfortnější a hospodárnější jízdu, nebo pro změnu dynamičtější jízdní vlastnosti.

V ryzím stylu značky Fiat je rodina Tipo vybavena mnoha chytrými řešeními, které usnadňují život celé posádce. Příkladem mimořádně velkorysé standardní výbavy a současně významnou novinkou je inovativní infotelematický systém UConnectTM 7" HD LIVE se 7palcovou barevnou dotykovou obrazovkou s vysokým rozlišením, kterou může uživatel ovládat stejně jako tablet. Tato poslední vývojová verze systému zahrnuje hands-free rozhraní Bluetooth, streamování hudby, čtečku SMS zpráv, funkci rozpoznávání hlasu, vstupy AUX a USB s integrací iPodu, ovládání na volantu a na přání také zadní parkovací kameru či nový vestavěný navigační systém TomTom 3D.

 

Zákazníci budou vždy ve spojení se světem díky službám UConnectTM LIVE, a to přímo přes dotykovou obrazovku rádia. 

Uživatelé, kteří si stáhnou zdarma aplikaci UConnectTM LIVE z Apple App Store nebo Google Play do svých chytrých telefonů, mohou využít výhod služeb UConnectTM LIVE, včetně streamování hudby přes Deezer a Tune In, novinek z Reuters, navigace TomTom LIVE a nepřetržitého kontaktu s přáteli na Facebooku a Twitteru. Pomocí aplikace eco:Drive mohou uživatelé nejen ušetřit, ale současně být i ohleduplní k životnímu prostředí, díky aplikaci my:Car pak dokonale kontrolovat stav svého vozu.

 

Systém UConnectTM 7" HD LIVE nabídne koncem roku také aplikace CarPlay a Android AutoTM.

Aplikace Apple CarPlay umožňuje řidiči používat iPhone ve vozidle tím nejintuitivnějším způsobem. Apple CarPlay propojuje iPhone s obrazovkou a ovládacími prvky vozu. Uživatelé budou moci uskutečňovat hovory, přistupovat ke svým hudebním souborům, odesílat a přijímat textové zprávy, získávat informace o trase a mít řadu dalších možností, aniž by byla jakkoliv snížena jejich pozornost na řízení.

 

Aplikace Android Auto poskytuje řidiči užitečné informace zorganizované do jednoduchých karet, které se objevují pouze v případě potřeby. Tato funkce umožnuje přístup k mapám Google s hlasovým naváděním k cíli, dopravními informacemi v reálném čase a naváděním do jízdních pruhů či k hudbě Google Play Music a dalším hudebním službám. Nechybí možnost uskutečňovat telefonické hovory a přijímat či odesílat textové zprávy při ničím nerušené pozornosti na řízení.

Android Auto a Google Play Music jsou registrované ochranné známky společnosti Google Inc.

 

Rodina Fiat Tipo byla navržená tak, aby vyhověla budoucím potřebám a cílům. Vozidla byla navržena v italském stylistickém centru Fiat a vyvíjena v Turecku ve spolupráci se společností Tofaş R&D, která je jedním z největších výzkumných a vývojových center skupiny FCA. Na tříletém vývoji se podílel tým čítající přes 2000 lidí. Během vývoje byla vozidla testovaná v extrémních podmínkách počasí, na nejrůznějších silnicích i v nadmořských výškách, přičemž najela přes 8,7 milionu kilometrů. Tyto náročné testy zaručují, že vozidla jsou připravena na podmínky všech více než 50 trhů regionu EMEA. Výsledkem je rodina robustních a spolehlivých vozidel, které představují návrat značky Fiat do střední třídy, druhého největšího segmentu v Evropě ve smyslu velikosti a nejžádanějšího segmentu B2B zákazníků.

 

Fiat 500S
Fiat 500S je nová sportovní verze charakteristická výrazným vzhledem a kompletní standardní výbavou. K dispozici je ve dvou verzích, jako hatchback a kabriolet, a zaměřuje se na nejmladší klientelu hledající vůz se silnou sportovní osobitostí. Fiat 500S se vyznačuje sportovnějším předním a zadním nárazníkem, vestavěnými mlhovými světly, bočními prahovými nástavci, speciálními spoilery a řadou detailů, například exkluzivním matně grafitovým lakem (na dveřích a víku zavazadlového prostoru, krytech vnějších zpětných zrcátek a litých kolech), tónovanými okny, chromovanou koncovkou výfuku, vstupy vzduchu se zrnitým černým povrchem a působivou spodní voštinovou maskou chladiče.

Patnáctipalcová litá kola, která jsou nabízená exkluzivně pro tento model, jsou zušlechtěna matně grafitovou povrchovou úpravou. Na přání jsou nabízená i 16palcová litá kola s matně diamantovým zpracováním.

K dalšímu posílení odvážného vzhledu je určena paleta barev zahrnující modrý odstín Italia a nový matný zelený odstín Alpi (pouze pro verzi hatchback).

 

Vůz vystavený v expozici v Paříži je vybaven dvouválcovým zážehovým motorem 0.9 TwinAir o výkonu 105 k, který se vyznačuje špičkovou spotřebou paliva a extrémně nízkými emisemi a přitom ohromí svým výkonem. Model 500S je k dispozici také se zážehovým motorem 1.2 o výkonu 69 k a vznětovým přeplňovaným motorem 1.3 MultiJet o výkonu 95 k.

 

Interiér nového modelu 500S vyniká matně grafitovými detaily (například čelní částí přístrojového panelu), speciálním sportovním volantem a černými sedadly. Obložení dveří a prošívání sedadel je k dispozici ve světle modrém, bílém a žlutém odstínu. Na přání mohou kožené interiéry Frau doplňovat bílé nebo modré detaily.  

 

Infotelematika u modelu 500
Nové modely Fiat 500 Riva a 500S představují dvě velmi osobité verze kultovního modelu značky Fiat. Navržené jsou tak, aby zaujaly všechny motoristy, kteří oceňují komfort spojený s nejmodernějšími technologiemi na palubě. Přístrojový panel obou verzí zahrnuje infotelematický systém UConnectTM 7" HD LIVE s dotykovou obrazovkou s tabletovým ovládáním a vysokým rozlišením a představuje novou generaci infotelematiky ve vozidle. Systém obsahuje ve standardu širokou škálu funkcí, včetně služeb UConnectTM LIVE, hands-free Bluetooth, ovládání hlasem a řady hudebních možností vedle tradičního FM/AM rádia. Řidič může připojit svá multimediální zařízení prostřednictvím vstupu USB nebo pomocného 3,5milimetrového vstupu jack, případně streamovat hudbu z chytrých kompatibilních telefonů pomocí Bluetooth. Navíc nový systém UConnectTM 7" HD LIVE bude již brzy k dispozici na přání s integrovaným zrcadlením pro Apple CarPlay a Android Auto, digitálním rádiem (DAB) a integrovanou 3D navigací TomTom.

 

Nové verze řady 500 nabízí rovněž poslední generaci audiosystému od Beats by Dr. Dre, systém, který vnesl do poslechu hudby ve vozidle doslova revoluci. Exkluzivní systém BeatsAudioTM, který je volitelný pro model 500 Riva i 500S, se může pochlubit celkovým výkonem 440 wattů a využívá 8kanálový zesilovač s pokročilým algoritmem ekvalizéru, který vytváří kompletní zvukové spektrum, jaké zažívají umělci v nahrávacích studiích.


Systém Beats AudioTM sestává z 8kanálového zesilovače o výkonu 440 W, dvou výškových reproduktorů v předních sloupcích, dvou 165milimetrových středových reproduktorů v předních dveřích, dvou širokopásmových 165milimetrových reproduktorů v zadních bočních panelech a jednoho 200milimetrového subwooferu v zavazadlovém prostoru v místě rezervního kola.

 

Fiat 124 Spider
Značka Fiat oživuje legendární jméno Fiat 124 Spider a na svět přivádí novou generaci legendy s klasickým italským designem a špičkovým výkonem. Vzdává tak hold původnímu modelu 124 Spider, který se představil před 50 lety. Fiat 124 Spider je ryzím italským roadsterem nabízejícím potěšení z jízdy, technologie a bezpečnost v kombinaci s nezaměnitelným italským designem. Návštěvníci v Paříži budou moci obdivovat novou limitovanou speciální edici America, která oslavuje model z 80. let postavený k 50. výročí studia Pininfarina. Tato speciální série se může pochlubit stejným bronzovým odstínem karoserie jako originální model. Kryty vnějších zpětných zrcátek jsou ve stříbrném odstínu a interiér je čalouněný kůží v odstínu Tobacco. Na přání lze nový Fiat 124 Spider America dodat se 17palcovými litými koly s historickým designem a nosičem zavazadel na víku kufru. Tyto dva doplňky vyvinul Mopar, značka skupiny FCA zaměřená na služby, péči o zákazníky, náhradní díly a příslušenství, a zdůrazňují celkový historický nádech vozu. Fiat 124 America Spider zahrnuje výroční štítek s pořadovým číslem a logo na masce chladiče. U tohoto modelu se ve světové premiéře představuje šestistupňová automatická sekvenční převodovka, kterou bude možné v Evropě objednávat už od října. Převodovka umožňuje dosažení vysokého točivého momentu a nabízí velmi rychlé řazení převodových stupňů.

 

V expozici se představí také další Fiat 124 Spider, a to ve výbavě Lusso s bílým odstínem karoserie Ice a interiérem čalouněným černou kůží. Obě vystavená vozidla obsahují tři pakety, které byly navržené pro personalizaci modelu 124 Spider. Jedná se o paket Viditelnost, který zahrnuje kromě jiného adaptivní LED světla a senzor deště a stmívání, paket Rádio s digitálním rádiem DAB, 7palcovou dotykovou obrazovkou, Wi-Fi a rozhraním Bluetooth a samozřejmě ovládáním multimédií a nakonec paket Bose, který obsahuje devět reproduktorů, z nichž čtyři jsou umístěné v hlavových opěrkách. Verze America využívá také paket Premium s navigací s 3D mapami, zadní couvací kamerou a bezklíčovým vstupem Keyless entry.

 

Standardní výbava nabízí čtyři airbagy, manuální klimatizaci, rádio s MP3 přehrávačem, USB vstupem a čtyřmi reproduktory, kůží čalouněný volant, tempomat, 16palcová litá kola a bezklíčový vstup a startování Keyless Go. Zapomenout nesmíme ani na aktivní kapotu. Verze Lusso přidává řadu stylových doplňků, jako jsou 17palcová litá kola, kožená sedadla, spodní část přístrojového panelu a kapičku s kontrolními ukazateli s prošíváním, stříbrné ochranné oblouky a přední sloupky Premium, chromovaná dvojitá koncovka výfuku, mlhová světla a automatická klimatizace.

 

V regionu EMEA bude Fiat 124 Spider k dispozici s osvědčeným čtyřválcovým zážehovým přeplňovaným motorem 1.4 s technologií MultiAir Turbo, který poskytuje výkon 140 k a točivý moment 240 Nm a kombinován je s šestistupňovou manuální nebo automatickou převodovkou. S manuálním převodovým ústrojím dosahuje vůz mimořádných výkonových parametrů v podobě nejvyšší rychlosti 215 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 7,5 sekundy. Podvozek modelu Fiat 124 Spider využívá lichoběžníkové zavěšení vpředu a víceprvkovou nápravu vzadu se speciálním odladěním pro maximální stabilitu v zatáčkách a při brzdění. Lehké řízení má díky elektrickému posilovači řízení s dvojitým pastorkem skvělou odezvu.  
Kalibrace řízení a zavěšení kol, lehký rám, vyvážené rozložení hmotnosti na nápravy a přeplňovaný motor poskytují nezaměnitelné potěšení z jízdy. Pozornost byla věnována také hluku a vibracím (NVH) a díky akustickému čelnímu oknu a použití špičkové izolace se vůz může pochlubit mimořádně nízkou hlučností. Pro opravdové potěšení z jízdy s nebem nad hlavou je Fiat 124 Spider vybaven stahovací plátěnou střechou, která se vyznačuje mimořádně snadnou manipulací a minimální silou potřebnou pro ovládání.

Nový model Fiat 124 Spider představuje návrat značky do segmentu roadsterů. Není náhodou, že v historii značky Fiat mají vozidla s otevřenou karoserii klíčové místo a zahrnují řadu velmi úspěšných modelů, jež jsou považované za příklady nejlepšího italského designu.

 

Fiat 500X
Model 500X je vůz, který poutá pozornost všude, kde se objeví. V expozici se představí ve verzi Cross Plus, tedy v offroadovém provedení se speciálními nárazníky a ochrannými částmi. Vystavený vůz je vybaven zcela novou kombinací motoru 1.6 MultiJet o výkonu 120 k, pohonu předních kol a dvouspojkové automatické převodovky.

Charakteristický je exkluzivním třívrstvým žlutým odstínem karoserie Amalfi, černými kryty vnějších zpětných zrcátek a diamantovými koly z nabídky Mopar. Čalounění vozu je v šedé strukturované textilii s pletenými a černými eko koženými vložkami.

 

Fiat 500X je na vrcholu segmentu ve smyslu technologií a bezpečnostních systémů. Vystavený vůz je vybaven automatickou klimatizací, sledováním jízdních pruhů (varuje řidiče vizuálně i akusticky o vyjetí z jízdního pruhu), systémem Brake Control (varuje řidiče o potenciálním nebezpečí a nezávisle zasáhne pomocí brzd, pokud řidič nereaguje), monitoringem mrtvého úhlu (varuje řidiče o přítomnosti vozidel v oblasti mrtvého úhlu) a detekcí křížení dráhy za vozidlem (varuje řidiče o přítomnosti vozidel pohybujících se ze strany během couvání). Zmínku zaslouží také adaptivní tempomat udržující optimální rychlost s ohledem na vpředu jedoucí vozidla. Systém je založen na radarovém senzoru v přední části vozu, který detekuje objekty v dráze. V případě, že vozovka je volná, systém udržuje přednastavenou rychlost. Pokud odhalí pomalejší vozidla, automaticky sníží rychlost s cílem udržet bezpečnou vzdálenost (zvolena řidičem), a to použitím plynu a brzdy.

Maximální bezpečnost zajišťuje i skvělá viditelnost. Vůz je v tomto ohledu vybaven bi-xenonovými světlomety, které nabízejí ostřejší světlo, jež je navíc bližší přirozeným podmínkám lidského oka, a mlhovými světly s funkcí osvětlování zatáček, které osvětlují vnitřní část zatáčky. Automatické světlomety se pak zapínají a vypínají v závislosti na okolních světelných podmínkách a zároveň se přepínají mezi dálkovými a potkávacími světly v závislosti na protijedoucích vozidlech.

 

Nejvýznamnější inovací je motor MultiJet II kombinovaný s dvouspojkovou automatickou převodovkou, což je řešení, které naplňuje skutečně vysoké standardy ve smyslu komfortu a uživatelské vstřícnosti, přičemž si zachovává populární dynamiku motoru 1.6 o výkonu 120 k.

Z technického hlediska se jedná o dvě automatizované převodovky, přičemž jedna zahrnuje převody pro sudé a druhá pro liché převody. Převodový stupeň se mění ve chvíli, kdy je předchozí ještě v záběru. Změna je účinná díky sepnutí odpovídající spojky, což zajišťuje kontinuitu trakce během celé akce. Spojky jsou suchého typu pro minimalizaci dopadu na vozidlo a maximalizaci účinnosti celého systému. Dvouspojková převodovka může být používaná v automatickém nebo sekvenčním režimu v závislosti na volbě řidiče, tedy zda upřednostní komfortnější a hospodárnější jízdu nebo pro změnu dynamičtější jízdní vlastnosti.

Šestistupňová dvouspojková automatická převodovka spolupracuje v reálním čase se všemi elektronickými systémy vozu. Mimo jiné nepřetržitě komunikuje s voličem režimu jízdy Mode Selector, a tím i s brzdovým systémem a řízením a pochopitelně i s řídicí jednotkou motoru a elektronickou kontrolou stability. Převodovka pracuje v automatickém nebo manuálním sekvenčním režimu s řazením pádly pod volantem.

 

Mezi klíčové vlastnosti na palubě modelu 500X patří pohodlí a příjemný zážitek z jízdy, což je zřejmé i z široké řady nabízených prvků, například elektrické parkovací brzdy, bezklíčového vstupu a startování Keyless Entry a Keyless Go a voliče režimu jízdy Drive Mode Selector se třemi režimy. Model 500X je navržen tak, aby poskytl posádce možnost nepřetržitého připojení. Jeho systém UConnect 6.5" Radio Nav LIVE představuje doslova špičkové infotelematické zařízení. Kromě velké dotykové obrazovky s vysokým rozlišením poskytuje 3D navigaci a mnoho různých služeb pro zcela nový zážitek z jízdy. S živou navigací TomTom LIVE mohou motoristé přijímat informace v reálném čase o dopravě, počasí a aktualizace o trase. U modelu 500X jsou díky aplikaci Reuters k dispozici nejnovější zprávy z celého světa a díky aplikacím Deezer a TuneIn také knihovna s 35 miliony skladeb a 100 000 internetových rádií. Vůz rovněž využívá výkonný audiosystém Beats By Dr. Dre s 9 reproduktory a 8kanálovým zesilovačem.

 

Hvězdou nové reklamy na model 500X bude americký herec Adrien Brody, který představí všestrannost a technologickou povahu vozu. Adrien Brody se přitom objevil již v reklamě na elegantní a exkluzivní model 500 Riva.

 

Fiat 500L

Modelovou nabídku doplňuje model 500L, který kombinuje kultovní styl Fiatu 500 s funkčností v duchu tradic značky. Tato speciální alchymie vedla k prvnímu City Lounge Fiat, novému přístupu k městskému vozidlu, které je emotivním přeformulováním kategorie kompaktních vozidel pro moderní rodiny. V Paříži budou návštěvníci obdivovat verzi Trekking s paketem S v matně stříbrném odstínu a matně černou střechou, černým koženým čalouněním a matně stříbrným přístrojovým panelem. Paket S poskytuje vozu styl a jedinečný vzhled prostřednictvím kontrastu mezi červenými brzdovými třmeny, matně černými detaily (přední a zadní nárazník, lemy blatníků a boční prahové nástavce) a exkluzivními 17palcovými matně černými litými koly. Vůz využívá audiosystém Beats od společnosti Dr. Dre s šesti reproduktory a stereo subwooferem o celkovém výkonu 520 wattů, zesilovačem s DSP, osmi kanály a pokročilým algoritmem ekvalizéru pro jedinečný audiozážitek. Vynikající výkonové parametry zajišťuje vznětový přeplňovaný motor 1.6 MultiJet o výkonu 120 k s variabilní geometrií turbodmychadla, který poskytuje vysoký točivý moment v nízkých otáčkách (320 Nm při 1750 ot./min).

Tato verze má skutečně dobrodružnou povahu a dvě dokonale sladěné osobnosti, které přicházejí ke slovu v závislosti na podmínkách: městskou pro zvládnutí všech strastí městského provozu a mnohem dobrodružnější přinášející zábavu a vzrušení pro víkendové výlety z města.

Vozidlo se může pochlubit všestranností spojenou s vyšší světlou výškou a exkluzivními nárazníky s ochrannými částmi. Standardní výbava zahrnuje chytrý pohon předních kol s technologií Traction+, který spolu s univerzálními pneumatikami M+S (opět ve standardu) zlepšuje trakci na kluzkém povrchu. Vše bez narušení velkorysého prostoru a funkčnosti, které jsou vlastní modelu 500L, vozidlu, které spojuje drobné radosti a velké životní emoce spojené s dětmi, přáteli nebo výlety na pouhých 3,17 m3 prostoru a se širokým a pravidelným zavazadlovým prostorem objemu až 455 litrů.

 

Fiat Panda
Paříž přivítá i zmodernizovaný model Panda modelového roku 2017, nejprodávanější vůz svého segmentu v Itálii v roce 2012. Vůz přichází s aktualizovanou nabídkou, díky které je v souladu s vlastnostmi, které jej učinily úspěšným a jsou základními kameny funkční rodiny Fiat: osobitostí, praktičností a jednoduchostí. Od první chvíle vynikala Panda velkou osobitostí a technologiemi, které zdůrazňovaly tři podoby modelu, městskou, 4x4 a Cross. Tyto verze spojuje funkčnost a jednoduchost ve velmi kompaktním balení, ovšem s velkorysým interiérem, který umožňuje konfiguraci pro nejrůznější potřeby. Vůz nabízí širokou řadu motorizací a barevných kombinací exteriéru a interiéru pro naplnění všech potřeb. Jednoduchou řadu zušlechťuje nový infotelematický systém UConnectTM s Bluetooth a integrací chytrého telefonu s operačním systémem Android nebo iOS.

 

Expozice by nebyla kompletní bez ultimativního vozidla, které září svým stylem, účinností, snadnou ovladatelností a kompaktností. Jedná se o Fiat Panda Cross modelového roku 2017, který koncentruje veškerou exkluzivitu offroadového výkonu typického pro vyšší kategorie na pouhých 370 centimetrech délky. Tento vůz je jediný svého druhu, protože spojuje trakční systém a technické vlastnosti, které jsou ideální pro jízdu v terénu, s výkonem a obsahem SUV a vnějšími rozměry, účinností a ovladatelností městského vozu, včetně osobitého stylu, který se řídí racionálním designem se vzrušujícími jízdními vlastnostmi.

Vůz vystavený v expozici je vyveden v novém šedém odstínu Colosseum zdůrazňujícím jeho technickou povahu. Interiér je charakteristický dvoutónovými sedadly v kombinaci šedé látky a hnědé eko kůže s matně stříbrným přístrojovým panelem. Vystavená Panda je vybavena vznětovým přeplňovaným motorem 1.3 MultiJet II o výkonu 95 k, který kombinuje mimořádný výkon a velkorysý točivý moment s nízkou spotřebou paliva. Vůz s pohonem všech kol využívá elektronickou uzávěrku diferenciálu, přičemž Panda byla prvním vozem na trhu, který tuto technologii zavedl.

 

Expozice Fiat

Expozice v Paříži využívá důmyslnou symboliku a eleganci pro přilákání návštěvníků. Tématem instalace je dualita a komplementarita protichůdných prvků, což shrnuje i koncepce Yin a Yang. Jinými slovy jde o vzájemně provázané prvky, které se neustále střídají v důsledku změn rovnovážného stavu. Stručně řečeno, expozice představuje dva světy, funkční a vzrušující, které charakterizují značku Fiat.

 

Na bílé straně v levé části expozice jsou modely charakteristické jednoduchostí, funkčností a komfortem, tedy vlastnostmi, které značku Fiat vždy charakterizovaly. V průběhu své historie ale Fiat vytvořil i řadu vzrušujících vozidel, která se stala módními ikonami. „Value for money" a „Dolce vita" jsou tak typicky italské hodnoty, které jsou součástí DNA značky. A to je důvod, proč je druhá strana černá a představuje vozidla, která jsou svůdná a ambiciózní. Vedle modelu 500 Riva uvidí návštěvníci kultovní jachtu Aquariva. Tento ultimativní model loděnice Riva, který nese dokonalé svědectví o přirozené stylistické evoluci značky, nabízí měkké, elegantní tvary a kvalitní dřevo. Představuje tradici, ovšem za doprovodu inovativních technických řešení, jež zajišťují vynikající výkon.

 

Základní konstrukce definující prostor expozice vypadá z architektonického hlediska jako tekoucí a harmonická struktura s vysoce moderním nádechem.

Při pohledu zepředu návštěvníci uvidí všechny vystavené vozy, přičemž za nimi budou na velkoplošných obrazovkách promítána videa. Pomocí chytrého střídání vyplněných prostor a mezer vyvolává pozadí dojem pevnosti a všeobjímající ochrany. Stejné pocity přitom zažívají řidiči za volanty vozidel Fiat.

Plochy se skládají z několika základních materiálů, jako jsou ocel, dřevo a sklo, a využívají odstíny bílé a černé, což je v dokonalé harmonii s architektonickým návrhem.

 

Návštěvníci autosalonu v Paříži objeví i novou kolekci oficiálních značkových předmětů věnovaných značce Fiat, zejména modelu 500. Exkluzivní kolekce byla vytvořená ve spolupráci se stylistickým centrem s cílem vyjádřit životní styl majitele a je schopna okouzlit i ty nejnáročnější zákazníky. Veřejnost pozorná k novým nápadům ocení mikiny s integrovanými sluchátky umožňující pohodlný poslech hudby a další módní výrobky, jako jsou tašky z technických tkanin a energetická banka pro dobíjení chytrých telefonů. Kolekce jsou distribuované značkou Mopar zaměřenou na služby, péči o zákazníky, originální náhradní díly a příslušenství všech značek skupiny FCA.

 

 

Jiný obsah