Přihlaste se k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru newsletteru Stellantis Communications a budete dostávat aktuální informace o všech novinkách

01 bře 2017

Fiat na mezinárodním autosalonu v Ženevě 2017

Na Mezinárodním autosalonu v Ženevě 2017 odhaluje Fiat své dvě identity, které spolu vytvářejí stále širší a obsáhlejší modelovou nabídku. Dva světy, které dnes charakterizují italskou značku, jeden zaměřený na funkčnost, druhý vyznávající emoce, jsou jasně patrné ze symboliky expozice, a to hlavně volbou vystavených automobilů.

Fiat na mezinárodním autosalonu v Ženevě 2017

 

  • Fiat v Ženevě oslavuje šedesáté výročí modelu 500 exkluzivní omezenou sérií.
  • U modelů 500X a Tipo se představuje nová úroveň výbavy S-Design: představuje ideální řešení pro ty, kteří hledají dokonalou kombinaci stylu a výrazně dynamického náboje.
  • Ve světové premiéře je k vidění speciální model Fullback Cross s exkluzivní vizáží a lifestylovým zaměřením.
  • Model 124 Spider se vrací v limitované edici "Europa", která byla navržena jako oslavná připomínka slavného předchůdce od Pininfariny.
  • Panda Natural Power potvrzuje vedoucí roli koncernu FCA v oblasti vozidel poháněných alternativními palivy.

 

Na Mezinárodním autosalonu v Ženevě 2017 odhaluje Fiat své dvě identity, které spolu vytvářejí stále širší a obsáhlejší modelovou nabídku. Dva světy, které dnes charakterizují italskou značku, jeden zaměřený na funkčnost, druhý vyznávající emoce, jsou jasně patrné ze symboliky expozice, a to hlavně volbou vystavených automobilů.

V roce 2017 si FCA připomíná šedesáté narozeniny ikonického modelu 500, a tak hlavní hvězdou motorshow bude speciální limitovaná edice připomínající toto výročí. Špičkové provedení přináší exkluzivní exteriér s unikátními prvky, jako je nová dvoubarevná kombinace laku nebo unikátní 16palcová kola. Po boku exkluzivní "Pětistovky" se představuje verze 500S, dynamičtější a chlapštější verze této ikony od Fiatu. Švýcarský autosalon je také místem debutu nových verzí S-Design, které představují perfektní kombinaci stylu a výbavy navrženou speciálně na tělo sportovně smýšlející klientele. Návštěvníci se s dynamickými variantami mohou na stánku seznámit na pětidveřovém Fiatu Tipo a modelu 500X. K vidění ale bude celá rodina Tipo: tedy všechny tři karosářské varianty automobilu, který si zakládá na osobitém designu, nekomplikovaném a funkčním přístupu a nepřekonatelném poměru užitné hodnoty a ceny.

Exkluzivní detaily, nekompromisní výkony v terénu a špičková všestrannost: to jsou pro změnu vlastnosti, které charakterizují pick-up Fiat Fullback Cross, na jehož palubě je prostor pro nároky hodně odlišných zákazníků, ať už mají jakékoli zájmy. Světla reflektorů ovšem zamíří ještě na jedno vskutku vzrušující vozidlo, nabízející svému uživatele zážitek z jízdy s opravdovým roadsterem v kombinaci s kompletně italským designem. Nese označení 124 Spider a jeho nové provedení "Europa" vznikne jen v omezené sérii. Osobitost a styl nejsou cizí ani modelu Panda, nejprodávanějšímu automobilu v Itálii v rámci svého segmentu od roku 2012. Na výstavě je zastoupen verzí Cross, která přináší funkční prvky terénních vozidel do segmentu automobilů s délkou do 3,7 m, a také provedení Natural Power, jehož předností je schopnost razantně snížit škodlivé emise při zachování příjemného a komfortního ovládání. Vystaven je dále model 500L v modifikaci Trekking: jeho dvoubarevná kombinace zdůrazňuje styl crossoveru, posílený ještě technologií Traction+.

A samozřejmě nesmějí chybět oblasti věnované firmám Mopar a FCA Bank. Obě společnosti nabízejí přidanou hodnotu všem motoristům díky široké nabídce špičkových produktů a služeb.

 

Speciální série Fiatu 500 připomíná 60. výročí

Jsou okamžiky, které jsou předurčeny k tomu, aby zůstaly napevno uloženy v naší paměti. Momenty, u nichž se dříve či později ukáže, jak byly ve skutečnosti převratné. Jedním z takových dat, které jednoznačně vystoupilo z anonymity kalendářních údajů, je 4. červenec 1957. V tento slavný den byla v Turíně vyrobena první 500, opravdové "velké malé auto", z něhož se brzy stal symbol pro vůz určený široké veřejnosti. Čísla spojená s tímto famózním úspěchem mohou být úžasná, ale ani ona nedokáží vypovědět celý příběh v jeho hloubce. Prodáno bylo více než čtyři miliony kusů, ale k pochopení revolučního významu tohoto vozu je potřeba jít dál. Musíme se blíže podívat na to, co všechno dokázalo toto ojedinělé auto vměstnat do prostoru kratšího než tři metry. A to nejen z hlediska automobilové techniky, ale také ze společenského pohledu. Padesát let poté, opět přesně 4. července, využil Fiat této popularity k dalšímu zlomu uvedením nové 500 a její úspěch se potvrdí během příštích měsíců: brzy bude překonána hranice dvou milionů prodaných vozů této modelové řady. A znovu se odehrála klidná revoluce na silnicích celého světa, když takového úspěchu dosáhl vůz se zdánlivě protichůdnými vlastnostmi: exkluzivní a dostupný zároveň, elegantní i zábavný, bez diskuzí typický Ital, ale s globálním přesahem a oblíbený ve stovce zemí celého světa. Není bez zajímavosti, že 80 % prodejů tohoto bestselleru se realizuje mimo Itálii.

Je to vždy krásná příležitost slavit narozeniny, když oslavenkyně nemá žádný strach z toku času a místo toho pokaždé s velkou kuráží sfoukává další svíčku na dortu, oblečena do stále zajímavějších šatů. A právě to se stává nyní, v roce 2017, kdy Fiat slaví šedesát let od zrození své globální ikony. Při této příležitosti bude přehlídkové molo v Ženevě patřit speciální omezené sérii navržené jako připomínka slavného výročí. Tato exkluzivní edice vzdává hold původnímu modelu 500 prostřednictvím specifických úprav a soudobé reinterpretace některých detailů, které první "Pětistovku" tak proslavily, jako je vinylová přístrojová deska, historické logo na přídi, liště vzadu a na volantu, ale také chromované prvky na kapotě. Speciální edice bude nabízena exkluzivně jako kabriolet, a to výhradně s novým dvoubarevným provedením příznačně nazvaným Dolcevita: třívrstvý bílý lak karoserie doplní pastelový odstín slonové kosti v horní části karoserie, na kapotě a na sloupcích. Jemná linka v šedé a vínové barvě umocňuje efekt této barevné kombinace. Stylistický dojem speciální série vylepšuje řada nápaditých estetických prvků, jako jsou chromované kryty vnějších zpětných zrcátek, originální 16palcová kola z lehké slitiny a speciální logo s číslem 560. V tomto číselném údaji se potkávají dvě důležité hodnoty: 500 jako označení modelové řady a červenou barvou zdůrazněné číslice 6 a 0 připomínající výročí zlomového momentu v historii této řady. V prodeji bude nová limitovaná edice od 9. března, celá série zahrnuje pouze 560 vozů, každý s individuálním certifikátem o původu. První dodávky do regionu EMEA (Evropa, Střední Východ a Afrika) budou realizovány příznačně 4. července.

Také interiér je plný retro detailů, jako jsou nadýchané polštáře na sedadlech provedených v kůži barvy slonové kosti s kontrastním vínovým obšitím, které odráží stejnou barvu použitou na panelu v prostřední části přístrojové desky, originální jsou také dvoubarevné koberečky. Odkaz na minulost je ale opravdu jen otázkou vzhledu, protože pokud jde o technologie, speciální série nabízí nejmodernější technické lahůdky, jaké jsou dnes k dispozici. Standardní výbava zahrnuje volant s dálkový ovládáním, 7palcový dotykový displej systému Uconnet Radio LIVE, satelitní navigaci, Bluetooth, vstupy AUX a USB, samočinnou klimatizaci, mlhová světla a zadní parkovací čidla. Modelové změny pro rok 2017 současně obsahují omezovač rychlosti a tempomat a na přání rozhraní CarPlay a Android Auto, které umožňují zrcadlit obsah mobilního telefonu přímo na 7palcovém displeji uprostřed přístrojové desky. Díky tomu mají řidiči přístup ke svému adresáři, seznamu kontaktů, hudbě a mapám, ale také k hlasovému ovládání, což usnadňuje řízení a současné používání těchto funkcí.

Špičkovou výbavu dokládají i takové luxusní doplňky jako čidla deště pro stěrače a osvětlení pro automatickou aktivaci světlometů, bixenonová světla, zatmavená zadní skla a zvuková souprava Beats Audio. K pohonu si mohou zájemci o Fiat 500 Sessantesimo, jak se tento specifický vůz v italštině jmenuje, vybrat z kompletní nabídky, kterou tvoří dva benzinové motory, dostupné také s robotickou převodovkou Dualogic a řazením na volantu: jednotka 1.2 nabízí 69 k, motor 0.9 TwinAir poskytuje 85 k. V kombinovaném režimu činí spotřeba od 3,8 l/100 km. Naftové jednotky zastupuje turbodiesel 1.3 16v Multijet II s výkonem 95 k, všechny motory plní normu Euro 6. Na stánku je vůz v provedení se čtyřválcem 1.2 s funkcí Stop & Start.

 

S-Design

Paket S-Design je reakcí Fiatu na zájem náročnějších řidičů, kteří hledají stylový a dynamický automobil s výrazným odlišením od běžné produkce. Tato verze v sobě snoubí sportovní charakter i elegantní styl a umí přilákat na první pohled. Zaujmout má hlavně mladé muže, kteří si potrpí na funkční i emotivní stránku svého vozu. V Ženevě se s paketem S-Design představují vozy 500X a Tipo v pětidveřovém provedení.

 

Fiat 500X S-Design

Fiat 500X S-Design v sobě spojuje nový charakter zaměřený na život ve městě a sportovní vyžití v přírodě. Tyto dvě identity nesou označení City Look a Off-Road a k dostání budou od června letošního roku. Na stánku se představuje vůz v provedení S-Design City Look v nové matně zelené barvě Alpi, a to s výkonným motorem 1.4 Multijet o výkonu 140 k (103 kW) ve spojení s dvouspojkovou automatickou převodovkou DCT. Sportovní styl vozu dodávají speciální detaily z broušené oceli, jako jsou boční ochranné lišty, dveřní kliky, přední spoiler, rámeček kolem zadních světlometů, madlo víka zavazadlového prostoru nebo kryty zrcátek. Nechybějí ani zatmavená zadní okna. Vůz v expozici dostal 18palcová kola a výrazné dvoubarevné provedení. Celkový dojem vylepšují xenonové světlomety, které vozu dodávají výraznou a dynamickou tvář. Tmavé detaily se opakují také v interiéru, například na obložení přístrojové desky, u středového tunelu nebo ve výplních dveří. Jiná jsou i sedadla ve specifickém provedení S-Design: od běžné produkce se odlišují sportovní látkou s výrazným logem.

S paketem S-Designem získává nezaměnitelně elegantní 500X moderní styl a sportovní elán.

 

Fiat Tipo 5D S-Design

Dalším vozem, který mohou návštěvníci v expozici obdivovat, je pětidveřový Fiat Tipo ve verzi S-Design. Ta zdůrazňuje dynamiku a osobitost, a to i prostřednictvím zakázkové šedé barvy Metropolitano, která byla exkluzivně navržena pro tuto variantu. Vůz lze snadno odlišit od ostatních díky výrazné, široké masce chladiče vylepšené lesklými prvky v klavírní černi a ostrým pohledem bixenonových světlometů. Ty mají u řady Tipo svoji premiéru a zvyšují účinnost osvětlení o 30 procent ve srovnání s klasickými reflektory. Černé lesklé detaily pokračují na sportovně pojatých vstupech vzduchu a na krytech zpětných zrcátek. Dynamiku vozu zvyšují i efektní 18palcová litá kola v kombinaci černé a broušeného hliníku, luxusnímu dojmu napomáhají detaily jako zatmavená zadní skla nebo kliky lakované v barvě karoserie. Zcela přepracován byl interiér se sedadly kombinujícími kůži a látku.

Dvojité obšití kožených sedadel a látka Airtex doplňuje stejně pojaté provedení hlavice řadicí páky a volantu s "technokůží". Detaily v klavírní černé barvě najdeme i na přístrojové desce, po celé šířce kabiny je pak aplikována efektní lišta v šedé barvě.

Mezi další unikátní detaily patří nápadný displej uprostřed přístrojové desky a čalouněné obložení dveří. Pod kapotou vystaveného exempláře je motor 1.4 T-jet, který vyvine výkon 120 k (88 kW) při 5000 ot./min a točivý moment 215 Nm při 2500 ot./min. To zajišťuje velkou pružnost na každý rychlostní stupeň a současně rychlou reakci na povely řidiče. Verze S-Design je dále nabízena v černé Cinema, červené Amore, bílé Gelato a šedé Colosseo, alternativy pohonu zahrnují turbodiesel 1.6 Multijet se 120 k a přímo řazenou nebo dvoustupňovou samočinnou předovkou DCT, benzinový motor 1.6 E-Torq se 110 k a samočinnou převodovkou a verzi na benzin nebo LPG 1.4 T-jet s maximem 120 k. Brzy bude toto provedení k dispozici také s karoserií kombi.

 

Fiat Fullback Cross

Fiat Fullback je pick-up určený zájemcům o funkční automobil, který mohou naplno využít i ve svém volném čase, a zkombinovat tak praktické zaměření vozu s jeho schopností vyrazit do divoké přírody. Fullback má divoký charakter, který naznačují jeho sportovní proporce, ještě posílené u verze Cross, která je jednou z hvězd letošního ženevského autosalonu. Nový pick-up ve výbavě Cross se dodává s plnohodnotnou kabinou Double Cab o celkové délce 5,28 metru a s rozvorem 3 metry. Šířka dosahuje 1,81 m a výška 1,78 m. Vystavený vůz je v šedé barvě Colosseum.

Fullback Cross obsahuje exkluzivní stylistické detaily, jako je maska s matně černou mřížkou. Saténově stříbrná ochranná lišta na nárazníku dodává přídi originální a nezdolný výraz, takových prvků je ale ještě více na bocích, například zpětná zrcátka, kliky nebo lišty kolem blatníků, 17palcová kola nebo "nášlapy" s novým designem. Zcela unikátní, sportovní dojem z vozu spoluvytváří černý sportovní rám na zádi, který jasně ukazuje, že je nový Fullback Cross automobil mnoha tváří, vhodný pro práci i volný čas.

K jeho pohonu slouží turbodieselový motor se vstřikováním common rail o objemu 2,4 l a výkonu 180 k (133 kW) a točivém momentu 430 Nm. Jeho nejvyšší rychlost činí 179 km/h. Zákazníci mohou vybírat mezi dvěma typy převodovek: šestistupňovou přímo řazenou nebo pětistupňovou samočinnou se sportovním sekvenční režimem a ovladači na přístrojové desce. Právě toto provedení bylo zvoleno pro vystavený exemplář na ženevské výstavě. Jeho silnou stránkou je trakce, a to i díky mezinápravovému diferenciálu Torsen, u něhož lze aktivovat uzávěrku na redukovaných převodech a zcela zamknout zadní diferenciál pro snazší průjezd nejtěžšími pasážemi.

Model Cross obsahuje obzvlášť široké množství příslušenství a výbavy. Z hlediska bezpečnosti stojí za zmínku standardní montáž ABS s EBD, TSA (Trailer Stability Assist, systému zvyšujícího stabilitu při tažení přívěsu), LDW (Lane Departure Warning, systém varující před neúmyslným přejetím do vedlejšího pruhu), sedmi airbagů nebo tempomatu. Zapomenout nesmíme na bixenonové světlomety, přední mlhová světla a diody pro denní svícení (DRL). Z lákadel interiéru zmiňme rádio s digitálním příjmem a přehrávačem CD a MP3, 7" dotykovou obrazovku, Bluetooth a USB port. Přední sedadla se pyšní vyhříváním, to řidičovo dokonce elektrickým seřizováním v šesti směrech. Nechybí zadní parkovací kamera ani satelitní navigace. A k tomu společnost Mopar vyvinula speciálně pro Fullback Cross ucelenou sérii doplňků: snadno otvíratelný kryt ložného prostoru a stupačku pro snazší přístup k nákladu.

Model Fullback Cross je vystaven po boku Pandy Cross, aby se zdůraznila šíře a záběr nabídky vozů Cross, které nabízejí nepřekonatelnou kombinaci exkluzivního designu a mimořádně všestrannosti. Jsou to vozy, které se hodí pro každý druh dobrodružství, ať už se odehrává v džungli velkoměsta, nebo v těžko dostupné přírodě.

 

Fiat 124 Spider Europa

Nový Fiat 124 Spider je efektní dvousedadlový vůz, jediný svého druhu v nabídce značky Fiat, schopný chytit za srdce celé generace zákazníků. Automobil stejného jména se poprvé představil v roce 1966 a stal se skutečnou legendou i díky tehdejší módě kabrioletů, která byla typická pro celá 60. léta. Novinka sice přebírá některé klasické rysy slavného předchůdce, ale jinak zůstává sama sebou a nabízí nejvyšší úroveň výkonů, technologií a bezpečnosti.

Na ženevském autosalonu se mohou návštěvníci nechat okouzlit novou speciální a limitovanou sérií, která nese označení 124 Spider Europa. Vznikla jako oslava originálního vozu navrženého studiem Pininfarina, který měl premiéru při stejné příležitosti, jen o 36 let dříve. Vůz dostal celou sérii osobitých prvků, počínaje rudou barvou Passione, což je typický odstín pro italské sportovní dvousedadlovky. Mopar dodal efektní 17palcová kola z lehké slitiny a i jejich provedení je odkazem na původní model. Jistou dávku výlučnosti dodávají stříbřitá zpětná zrcátka a černá kožená sedadla. Jak se sluší na výroční provedení, obsáhlá je i výbava: čtyři airbagy, přední světlomety kompletně z LED diod s adaptivní funkcí, která směruje světelný tok v závislosti na rychlosti a natočení předních kol, 7palcový displej navigace s 3D mapovými podklady, přehrávač MP3 s USB vstupem a Hi-Fi systém Bose s devíti reproduktory včetně unikátního prvku, kterým jsou dva reproduktory v opěrkách hlavy pro lepší zážitek z hudby. Nechybí subwoofer ani kůží obšitý volant, tempomat, bezklíčkový vstup či parkovací kamera.

Fiat 124 Spider Europa dostal i speciální plaketu s číslem série a logo s nápisem 124 na čelní masku. Vůz vystavený na autosalonu je vybaven přeplňovaným čtyřválcovým motorem 1.4 MultiAir s výkonem 140 k a točivým momentem 240 Nm ve spojení s přímo řazenou šestistupňovou převodovkou. Výsledkem jsou obdivuhodné jízdní výkony: nejvyšší rychlost 215 km/h a zrychlení z klidu na 100 km/h za úžasných 7,5 s. Špičkovým parametrům odpovídá i sportovní podvozek s dvojitým lichoběžníkovým zavěšením vpředu a víceprvkovou nápravou vzadu. Přesné a rychlé řízení používá elektrický posilovač. Stručně řečeno, kombinace řízení a podvozku v lehké karoserii, vyvážené rozložení hmotnosti a přeplňovaný motor jsou skvělými předpoklady sportovních jízdních zážitků.

 

Natural Power

Na ženevském stánku má své místo rezervováno také trvale udržitelná mobilita, kterou reprezentuje Panda Natural Power. Model Panda slaví zlomový okamžik: od roku 2006 vzniklo 300 000 těch vozů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). O pohon se stará motor TwinAir Turbo Natural Power s výkonem 80 k (59 kW). Tento motor schopný spalovat jak benzin, tak plyn, spotřebuje 4,5 l klasického paliva nebo 3,1 kg plynu na 100 km. Díky této úspornosti se vyznačuje i velmi nízkými emisemi CO2: 106 g/km při pohonu na benzin, a dokonce 85 g při pohonu na plyn.

Kombinace motoru s technologií MultiAir a přeplňováním, downsizingu a specifických prvků pohonného systému na CNG je ideálním řešením pro zákazníky, kteří kladou velký důraz na ekologii, ale i výhodnost provozu. Ve srovnání s čistě benzinovou verzí má upravený motor řadu nových prvků, jako je sací potrubí, vstřikovače, elektronická řídicí jednotka nebo sedla ventilů. A samozřejmě jen díky perfektnímu spojení těchto komponent a dlouhé zkušenosti s návrhem a provozem vozidel tohoto typu lze nabídnout maximální spolehlivost celého systému. Tento přístup se také podílí na tom, že ani jízdní výkony, ani každodenní zvyklosti řidičů nejsou ve voze s tímto ekologickým pohonem jakkoli omezeny.

FCA hraje v oblasti vozidel bi-fuel vedoucí úlohu v rámci celé Evropy již dvacet let, a to díky více než 700 tisícům prodaných vozů a široké nabídce modelů (od Fiatu to jsou Panda, Punto, Qubo, Doblò, 500L a 500L Living), jednoho modelu značky Lancia (Ypsilon) a čtyř typů z produkce Fiat Professional: Fiorino, Doblò Cargo, Ducato a Ducato Panorama.

Pohon na CNG snižuje emise CO2 o 23 % a oxidů dusíky dokonce o 52 procent ve srovnání s benzinovými variantami.

 

Rodina modelů Tipo

Modelová řada Tipo je připravena na nejnáročnější požadavky rodin, párů a mladých lidí díky široké nabídce tří karosářských verzí a praktickému pojetí, jehož hlavním cílem je nabídnout nepřekonatelný poměr užitné hodnoty a ceny.

Sedan se čtyřmi dveřmi přepsal pravidla na trhu: i výhodné auto totiž může nabídnout úžasné tvary a vysokou kvalitu provedení. Pětidveřový hatchback přidává více dynamického stylu a špičkovou úroveň pohodlí a všestrannosti. A kombi je nejprostornějším a nejvšestrannějším Fiatem na trhu. Zůstává věrné pragmatickému zaměření rodiny vozů Tipo, ale přidává ještě více funkčnosti a přepravní kapacity.

A díky výbavám Easy Business a Business je celá modelová nabídka Tipo vhodná také pro podnikatele a živnostníky.

Ženevská přehlídka dokládá všestrannost řady Tipo nejen špičkovou verzí Tipo 5D S-Design, ale také čtyřdveřovým sedanem v červené barvě Amore s motorem 1.6 E-Torq o výkonu 110 k ve spojení s šestistupňovou samočinnou převodovkou. Přehled uzavírá vystavené kombi v modrém odstínu Mediterraneo s turbodieselem Multijet s výkonem 120 koní, kterému sekunduje dvouspojková samočinná převodovka.

Oba výstavní modely si dopřávají luxusně pojatou výbavu Lounge s broušenými 17palcovými koly z lehké slitiny, chromovanými detaily a volantem či hlavicí řadicí páky obšitými kůží.

Prvky vylepšující komfort a bezpečnost zahrnují tempomat, urychlovač brzdného účinku, přední loketní opěrku a řidičovo sedadlo s nastavitelnou bederní opěrkou. Špičkovou technickou úroveň dokládá systém Uconnet HD LIVE, který v případě hatchbacku a kombi nabízí úhlopříčku 7 palců a jemnozrnný dotykový displej, který lze ovládat gesty podobně jako tablet. Nejnovější generace tohoto systému zahrnuje Bluetooth hands-free, streamování audia, předčítání textových zpráv nebo hlasové ovládání, vstupy AUX a USB s integrovanými funkcemi pro ovládání iPodu, ovladače na volantu a na přání i zadní parkovací kameru a vestavěný navigační systém TomTom s 3D mapovými podklady. Uživatel také bude stále ve spojení díky službám Uconnect LIVE.

Uživatelé, kteří si zdarma stáhnou aplikaci UconnectTM LIVE z Apple Storu nebo Google Play Storu do svých smartphonů, mohou naplno využít výhody svého systému, včetně streamování hudby službami Deezer a TuneIn, zpráv od Reuters, aktivní navigace TomTom LIVE, nemluvě o spojení s přáteli prostřednictvím Facebooku a Twitteru.

Systém UconnectTM je nyní k dispozici s rozhraním CarPlay a Android AutoTM. Apple CarPlay slouží vlastníkům iPhonu k intuitivnímu ovládání vestavných funkcí prostřednictvím displeje ve voze. Uživatelé mohou telefonovat, přehrávat hudbu, posílat a přijímat zprávy, volit trasu s ohledem na hustotu dopravu a mnoho dalšího, a přitom se plně věnovat řízení bez nutnosti sahat po telefonu.

Systém Android Auto dává řidiči užitečné informace uspořádané do jednoduchých přehledů, které se zobrazují jen v případě potřeby. Takto lze zajistit přístup do map Google s hlasovou navigací, získat dopravní zpravodajství v reálném čase a podrobnou navigaci v pruzích, přehrát hudbu z Google Play Music a mnoho dalších hudebních služeb. Praktické je telefonování a posílání textových zpráv s rukama na volantu a se zachováním pozornosti při řízení. Android Auto a Google Play Music jsou registrované ochranné známky společnosti Google Inc.

Všechny modely Tipo jsou standardně vybaveny šesti airbagy, ESC a Hill Holderem, monitorováním tlaku v pneumatikách TPMS, zadními parkovací čidly a mlhovými světlomety. K dispozici je celá řada bezpečnostních prvků, jejichž vrcholem je paket Safety obsahující autonomní tempomat, samočinné nouzové brzdění a omezovač rychlosti.

U karosářských variant kombi a hatchback si lze objednat úroveň výbavy Business ve dvou variantách: Easy Business a Business. Obě přidávají důležité doplňky z oblastí technologie, komfortu a bezpečnosti. Prvně zmíněná zahrnuje sedadlo řidiče s bederní opěrkou a zásuvku v zavazadlovém prostoru, parkovací čidla, tempomat s funkcemi Brake Control a Speed Limiter, navigační systém Uconnet NAV 5" s navigací TomTom 3D. Výbavový stupeň Business zahrnuje Uconnect NAV 7" HD LIVE včetně integrované navigace TomTom 3D, zadní parkovací čidla, bederní opěrku řidiče, mlhová světla a exkluzivní paket asistenčních systémů včetně adaptivního tempomatu se schopností zcela zastavit vůz a omezovačem rychlosti. Standardem jsou 16palcová litá kola, na přání lze bez příplatku objednat i 17palcová.

 

Fiat 500S

Fiat 500S je nová sportovní verze ikonického Fiatu a jejími hlavními lákadly jsou výrazný design a kompletní výbava včetně luxusních položek. Dodávat se bude jako hatchback i jako kupé a jejím hlavním cílem je zaujmout mladší zákazníky, hlavně muže, kteří hledají automobil se silným charakterem a nezaměnitelnou, sportovní vizáží. Za posledních šest měsíců dosáhl podíl verzí S plných 15 procent z celkového prodeje Fiatu 500 v Evropě. Za svůj nápadný zevnějšek vděčí vůz sportovně pojatým oběma nárazníkům, vestavěným mlhovým světlometům, speciálně navrženým spoilerům a detailům v exkluzivní saténově grafitové barvě (jde např. o dveřní kliky nebo kryty zrcátek), zadním oknům s tmavými skly, chromované koncovce výfuku nebo výrazné mřížce pod maskou chladiče.

Patnáctipalcová kola jsou také navržená speciálně pro tento model a nesou saténově grafitový motiv. Na přání se dodávají i 16palcové ráfky s matně broušeným povrchem.

K dispozici pro hatchback je exkluzivní matně zelený odstín Alpi, který lze objednat také pro Fiat 500X S-Design. Vozu dodává agresivnější vizáž a zdůrazňuje jeho divoký charakter.

Vůz v expozici je v modré barvě Italia a pod kapotou ukrývá dvouválcový benzinový motor 0.9 TwinAir o výkonu 105 k, který je zárukou nízké spotřeby i emisí, ale současně brilantních jízdních výkonů díky systému přeplňování. Model 500S lze objednávat i se čtyřválcem 1.2 o výkonu 69 k nebo s turbodieselem 1.3 Multijet s maximem 95 k.

K výjimečnému charakteru modelu 500S se výborně hodí saténově grafitové detaily v interiéru (jako je obložení přístrojové desky), sportovně laděný zakázkový volant a černá kombinace sedadel a stropu. S nimi ostře kontrastují panely dveří a detaily na sedadlech ve světle modré, bílé a žluté. Na přání si lze dopřát čalounění kůží Frau.

Standardně se montuje systém UconnectTM 7" HD LIVE s dotykovou obrazovkou a on-line službami, na přání mohou zákazníci žádat digitální rádio DAB a 3D navigaci TomTom. Od března bude systém UConnect k dispozici také se systémy Apple CarPlay a Android Auto.

 

Fiat 500L

Fiat 500L uzavírá přehlídku modelové řady 500 a představuje vrcholné spojení stylu a funkčnosti Made in Fiat s ikonickým charakterem modelu 500. Ačkoliv jde o městské auto, jeho předností je solidní vnitřní prostor, poskytující svým uživatelům dostatek praktičnosti i osobitosti, přesně tak, jak si žádají dnešní mladé rodiny. A že se tento přístup setkává se zájmem, dokládá fakt, že Fiat 500L je nejprodávanějším vozem ve své kategorii od svého uvedení na trh. Expozice hostí speciální verzi Trekking, která září nápadnou dvoubarevnou kombinací, vylepšenou o chromované nebo černě matné doplňky. Třešničkou na dortu jsou červené třmeny ukryté v 17palcových litých kolech. Stylově řešený je také interiér v konceptu "total black". Černá přístrojová deska i sedadla se speciálně navrženým čalouněním splňují toto zadání do detailu.

Ozdobou interiéru je také audiosouprava BeatsAudio s celkovým výkonem 520 Wattů, rozděleným mezi dva 80Wattové středotónové reproduktory o průměru 165 mm ve spodní části dveřních panelů, dva 40Wattové výškové reproduktory (průměr 38 mm) v horní části výplně dveří a dva 60Wattové širokospektrální reproduktory (průměr 165 mm) umístěné v zavazadlovém prostoru. Vyladěná soustava zajišťuje dynamický projev a silné basy pro co nejlepší hudební zážitek při poslechu odlišných hudebních stylů, od hip hopu po soul. Souprava obsahuje 8kanálový zesilovač s DSP s vestavěným algoritmem schopným věrně přehrát kompletní spektrum tónů tak, jak zamýšleli umělci při nahrávání ve studiu.

Dynamickému a sebejistému přístupu odpovídá i skvělý motor 1.4 T-Jet o výkonu 120 k, zajišťující excelentní pružnost, a to již od nejnižších rychlostí. Vůz na stánku je navíc vybaven technologií Traction+, která je standardně doplněna o pneumatiky se specifikací M+S pro zvýšení trakce vozu na kluzkém povrchu.

A to vše bez ústupků prostornosti a funkčnosti, která je modelu 500L doslova vrozena, a to díky jeho vnitřnímu prostoru o objemu 3,17 m3 a velkoryse pojatému zavazadlovému prostoru o objemu ne menším než 455 litrů.

 

Fiat Panda

Expozice stánku Fiatu by v Ženevě nebyla kompletní bez modelu Panda, který vede prodejní statistiky v Itálii ve svém segmentu od roku 2012 a který se v roce 2016 stal dokonce celoevropským bestsellerem mezi malými vozy s podílem 14,9 procenta a odbytem více než 190 000 vozů. Tajemství jeho úspěchu, který pokračuje i v roce 2017 (jen v lednu se prodalo 17 900 automobilů), je třeba hledat ve vlastnostech, které jsou charakteristické pro celou modelovou řadu Fiatu: jsou jimi osobité tvary, pohodlí a jednoduché ovládání. Panda si od svého uvedení zachovává osobitost v obou svých provedeních: jako městské auto a městské SUV. Obě tváře spojuje funkčnost a jednoduchý přístup: kompaktní vnější rozměry, vnitřní prostor využitelný na maximum a snadno upravitelný pro různé potřeby, široká nabídka motorů, nemluvě o paletě barevných kombinací exteriéru i interiéru, vyhovující každému přání. Zapomenout nelze na přehlednou výbavu zdokonalenou nově o infotainment Uconnect s rozhraním Bluetooth a dokovacím rozhraním pro spojení s chytrými telefony na bázi systémů Android a iOS.

"Kapesní SUV" Panda Cross je také hrdou součástí expozice značky Fiat, tím spíše, že se navzdory - anebo zásluhou  kompaktních rozměrů nebojí poprat s každou překážkou nebo cestou, a přitom vynikat ojedinělými tvary, efektivitou a agilitou. Unikátní vůz poskytující vlastnosti nefalšovaného off-roadu v karoserii s délkou nepřesahující 370 cm je zkrátka jediný svého druhu. Jeho poctivě dimenzovaná technika včetně systému pohonu a technických prvků jsou ideální pro jízdu ve skutečném terénu, karoserie přitom více odpovídá SUV svojí všestranností. Přitom rozměry se jedná o jednoduše ovladatelný a úsporný městský automobil.

Vystavený exemplář září bílou barvou Gelato, chlubí se dvoubarevnými sedadly s ekologickou kůží šedé a hnědé barvy a svůj styl zdůrazňuje hnědou přístrojovou deskou. Pohání jej dvouválcový benzinový motor TwinAir o objemu 0,9 l a výkonu 90 k, který bohatě vyhoví i dynamickému stylu jízdy. Pohon všech kol obsahuje i jako první na trhu elektronickou uzávěrku diferenciálu.

 

Expozice značky Fiat

Stánek v Ženevě vítá návštěvníky typicky italským elegantním a stylovým prostředím. Atraktivní linie pomáhají zvýraznit vystavené vozy a lákají pozornost k modelu 500 ve speciální limitované edici k 60. výročí uvedení originálního Fiatu 500, ale i k vozům Panda Natural Power, Panda Cross a Fullback Cross. Dualita je hlavním konceptem expozice, jako metafora ke kontrastu, ale současně i spojení dvou světů, v případě značky Fiat emocí a funkčnosti.

Pod značkou Mopar se představuje řada doplňků a položek z butiku pro zákazníky, kteří si potrpí na vlastní styl a zdůraznění originality, což platí zvláště pro fanoušky modelu 500. Módní kolekce zahrnuje například výstřední mikinu s integrovaným reproduktorem, který umí přehrávat hudbu ze smartphonu. Návštěvníci si přímo na výstavišti mohou koupit exkluzivní kolekci zavazadel, kosmetických tašek nebo klíčenek od značky Gabs se silnou inspirací stylem Fiatu 500. Díky informačním letákům a speciálním elementům umístěným na stánku se návštěvníci mohou obeznámit s nabídku FCA Bank, finanční společnosti specializované na automobilový sektor. Firma je přítomna na hlavních evropských trzích, konkrétně ve Švýcarsku prostřednictvím FCA Capital Suisse SA, s jasným cílem: podporovat prodej všech automobilových značek koncernu Fiat Chrysler Automobiles za pomoci inovativních finančních produktů a vysoké přidané hodnoty u služeb zaměřených na dealerskou síť, soukromou klientelu i obchodní společnosti.

 

Jiný obsah

Přihlaste se k odběru newsletteru.

PŘIHLASTE SE NYNÍ