Přihlaste se k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru newsletteru Stellantis Communications a budete dostávat aktuální informace o všech novinkách

05 bře 2019

Fiat Concept Centoventi: demokratická odpověď na potřebu elektrické mobility

• Při příležitosti 120. výročí představuje značka Fiat v Ženevě koncepční vůz Fiat Concept Centoventi, který je novým milníkem v její historii. • Fiat, který byl po celou dobu své existence průkopníkem demokratické mobility, dnes přichází s řešením, které zpřístupní elektrickou mobilitu všem. • Demokratizace všeho, co je trendy, představuje součást DNA značky Fiat v duchu sloganu „The ABC of cars. Affordable But Cool“. • U koncepčního vozu Fiat Concept Centoventi si může zákazník nakonfigurovat interiér, zvolit potřebné příslušenství a přizpůsobit si vnitřní prostor podle svých potřeb, čímž vytvoří zcela jedinečný vůz. • Personalizace se v tomto případě posouvá o velký kus dále. Modulární bateriový paket umožňuje řidičům prodloužit dojezd standardního vozidla ze 100 na až 500 km, a to jednoduchým dokoupením nebo pronajmutím dalších bateriových jednotek. • Fiat Concept Centoventi je jako prázdné plátno. Ačkoliv by byl vyráběn v jedné jediné barvě, prostřednictvím programu 4U jej lze upravit výběrem ze 4 typů střech, 4 nárazníků, 4 krytů kol a 4 polepů karoserie. • Značka Mopar, která se specializuje v rámci skupiny FCA na poprodejní produkty a služby, se na vývoji konceptu podílela. Bude vyvíjet, vyrábět a starat se o logistiku veškerého příslušenství modelu Fiat Concept Centoventi. • Fiat Concept Centoventi připomíná celosvětově známé stylistické prvky značky Fiat, které se staly symbolem italského designu a kreativity.

 

  • Při příležitosti 120. výročí představuje značka Fiat vŽenevě koncepční vůz Fiat Concept Centoventi, který je novým milníkem vjejí historii.
  • Fiat, který byl po celou dobu své existence průkopníkem demokratické mobility, dnes přichází sřešením, které zpřístupní elektrickou mobilitu všem.
  • Demokratizace všeho, co je trendy, představuje součást DNA značky Fiat vduchu sloganu „The ABC of cars. Affordable But Cool".
  • U koncepčního vozu Fiat Concept Centoventi si může zákazník nakonfigurovat interiér, zvolit potřebné příslušenství a přizpůsobit si vnitřní prostor podle svých potřeb, čímž vytvoří zcela jedinečný vůz.
  • Personalizace se vtomto případě posouvá o velký kus dále. Modulární bateriový paket umožňuje řidičům prodloužit dojezd standardního vozidla ze 100 na až 500 km, a to jednoduchým dokoupením nebo pronajmutím dalších bateriových jednotek.
  • Fiat Concept Centoventi je jako prázdné plátno. Ačkoliv by byl vyráběn vjedné jediné barvě, prostřednictvím programu 4U jej lze upravit výběrem ze 4 typů střech, 4 nárazníků, 4 krytů kol a 4 polepů karoserie.
  • Značka Mopar, která se specializuje vrámci skupiny FCA na poprodejní produkty a služby, se na vývoji konceptu podílela. Bude vyvíjet, vyrábět a starat se o logistiku veškerého příslušenství modelu Fiat Concept Centoventi.
  • Fiat Concept Centoventi připomíná celosvětově známé stylistické prvky značky Fiat, které se staly symbolem italského designu a kreativity.

 

Mezinárodní autosalon v Ženevě je dějištěm světové premiéry koncepčního vozu Fiat Concept Centoventi, který dokonale vyjadřuje vizi italské značky, jak by měla vypadat masová elektromobilita v blízké budoucnosti. Koncept je vyjádřením futuristické a velmi demokratické vize vycházející ze 120leté historie a zkušeností v dané v oblasti, z čehož se odvíjí i název prototypu - „centoventi" znamená česky sto dvacet. Podobně tomu bylo i v padesátých letech, kdy Fiat 500 způsobil doslova průmyslovou a kulturní revoluci. Dokázal totiž překonat tradiční hranice estetiky, designu a konstrukce, a stal se tak unikátním dílem v historii automobilového průmyslu a prvním skutečným příkladem dostupné masové mobility.   

 

Dokážeme si ale představit něco stejně revolučního v budoucnosti našich moderních měst? Odpovědí na tuto otázku je právě studie Fiat Concept Centoventi, která představuje nejdostupnější řešení elektromobility a jedno z mála vozidel schopných nabídnout opravdovou autonomii, například při výletech mimo město. Při vývoji se značka Fiat zaměřila na oblíbenost, dostupnost a důmyslnost, která ji v minulosti umožnila vytvářet vozidla s neuvěřitelně modulárním interiérem a výraznou stylistickou osobitostí. Fiat Concept Centoventi ukazuje budoucnost značky a demonstruje její schopnost „demokratizovat" vše, co je trendy, což shrnuje i slogan „The ABC of cars. Affordable But Cool".

 

Fiat Concept Centoventi, přehled

Fiat Concept Centoventi je ve své podstatě jako prázdné plátno připravené pro malování. Je připravený přizpůsobit se vkusu a potřebám zákazníka v jakémkoliv období života či části dne bez omezení spojeného s personalizací vozu nutně uskutečněnou v okamžiku nákupu. Vůz bude vyráběn v jednom provedení, které si může zákazník prostřednictvím programu 4U přizpůsobit. Volit může mezi 4 střechami, 4 nárazníky, 4 kryty kol a 4 polepy karoserie. Vůz představuje moderní zařízení, které lze vylepšit s maximální svobodou a představivostí, ať už jde o barvy, konfigurace interiéru, provedení střechy, infotelematický systém nebo dokonce nezávislost související s počtem baterií. Právě to představuje jednu ze silných stránek konceptu. Majitelé už nemusí čekat na nové řady nebo facelift, svůj vůz mohou měnit ze dne na den a podle svých představ. Celá idea bude ještě revolučnější díky dalším 120 prvkům příslušenství, které oživí skutečný nový obchodní model a vytvoří komunitu fanoušků Fiatu Concept Centoventi.

Studie je výsledkem opravdové designerské a podnikatelské výzvy, ztělesňuje funkčního ducha značky Fiat a také vzdává hold její 120leté historii. Moderní pojetí zde dostávají některé ze stylistických řešení Fiatu Panda. Fiat Concept Centoventi je inspirován italským designem a zdůrazňuje filozofii, že méně znamená někdy více. To lze aplikovat na snahu zbavit se ve vozidle všeho nepotřebného a složitého v zájmu dosažení co největšího prostoru pro cestující (More You), na pozornost věnovanou životnímu prostředí a komunitě (More Care) či na zvýšení hodnoty a posílení vzhledu (More Fiat). Díky tomu Fiat Concept Centoventi mění představu o elektrické mobilitě ve městě a úspěšně překonává mnohem náročnější výzvy, například ve smyslu dopravy, předpisů a nákladů na vlastnictví. Přitom všem využívá nové příležitosti plynoucí z elektrifikace.

 

Fiat Concept Centoventi

Inovativní obchodní model

Fiat Concept Centoventi může být postaven podle přání svého majitele, což představuje zcela nový obchodní model, který zahrnuje také Mopar, divizi skupiny FCA specializující se na příslušenství, díly a služby, personalizaci inovativních produktů, prodejní síť a rostoucí digitální klientelu. S výjimkou šesti prvků (nárazníky, polykarbonátová střecha, odstín karoserie, přístrojový panel Lingotto, baterie a digitální dveře zavazadlového prostoru), které musí být instalované pouze u prodejce, lze všechny doplňky navržené značkou Mopar - včetně audiosystému, úložných prostor na přístrojovém panelu a dveřích a čalounění sedadel - zakoupit online a nainstalovat doma. Některé jednoduché doplňky, jako například držák nápojů nebo dokumentů, lze dokonce vytisknout pomocí 3D tiskárny, doma, u prodejce, nebo ve specializovaném tiskovém centru. Jedná se tak o nový obchodní model pro doplňky v automobilovém průmyslu, které lze prodávat nebo vyměňovat na internetu, což přirozeně vytváří skutečnou komunitu příznivců značky nebo milovníků designu Made in Italy. Nový obchodní model se zaměřuje na elektronický obchod, virtuální trh, který nezná hranic.

 

Kokpit s modulárním uspořádáním na principu „plug and play"

Modulární, prostorný a dobře prosvětlený, to jsou slova, která nejlépe popisují interiér studie Fiat Concept Centoventi, jenž lze snadno překonfigurovat a pojme až čtyři cestující. Stačí se usadit ve vozidle a okamžitě si uvědomíte, že vůz byl postaven kolem člověka a jeho sounáležitosti s dnešním světem.

V souladu s filozofií vozidla lze různé části interiéru využívat na principu „plug and play". Přístrojový panel disponuje malými otvory, do kterých lze ukotvit nejrůznější komponenty bez ohledu na jejich tvar a použití. To vše díky patentovanému zámku, který je tak trochu jako kostka Lego.

Stejný přístup byl uplatněn i na obložení dveří, které jsou maximálně přizpůsobitelné a inspirované dveřmi lednice. Obložení dveří má plochý tvar s minimalistickým designem, který umožňuje ukotvení různých úložných kapes, držáků na láhve či reproduktorů.

 

Velmi inovativní jsou rovněž sedadla vyznačující se holou konstrukcí pro opěradla. Vyrobená jsou z ekologicky udržitelných materiálů a jejich sedáky a opěrky hlavy lze snadno vyměnit, jak z důvodu změny barvy, tak i materiálu. Přední sedadlo spolujezdce lze například nahradit úložnou schránkou nebo dětskou sedačkou. Zadní sedadla jsou naopak tvořena jako zasouvací lavice, přičemž opěradla lze otáčet, což umožňuje vytvoření zavazadlového prostoru s překvapivým objemem.   

 

Inovativní materiály pro sedadla a hlavové opěrky

Prostřednictvím materiálů zkoumá Fiat Concept Centoventi nové obzory, přejímá inspiraci od trendy předmětů každodenní potřeby a využívá inovativní technologická řešení a výrobní postupy. Jednou z inspirací jsou tenisky, ikonický módní produkt, který je současně velmi účinný a odolný. I takto zdánlivě vzdálený produkt dokázal inspirovat mistrovské dílo italské kreativity využívající partnerství s nejlepšími průmyslovými společnostmi. Sedadlo je vyrobeno z inovativního plastu, jehož původ tkví v exkluzivním a patentovaném výrobním procesu na bázi polyolefinových pryskyřic. Výsledkem je materiál, který je třikrát lehčí než jiné tvarovatelné plasty, například molitan. Navíc je probarvený, což znamená, že nedisponuje vnějším povlakem. Přesto má příjemný a měkký povrch. Tento plast je mimo to antimikrobiální, odolný vůči UV záření a je omyvatelný. Jeho barevné možnosti jsou pak doslova nekonečné včetně kovových, perleťových, intenzivních a sytých odstínů.

Stejně inovativní je 3D úplet pro opěradla a opěrky hlavy, který vzniká 100procentní recyklací přízí. Tato technologie je úspěšně využívaná ve sportovním oděvnictví, ale i při tvorbě interiérů, například pro výrobu inovativních, funkčních a flexibilních sedadel. Zvláštní výrobní proces je schopen vytvářet úplety s proměnlivými průřezy, což zabraňuje plýtvání materiálem.

 

Nový patentovaný systém otvorů na palubní desce a nový 20palcový přístrojový panel Lingotto

Před řidičem se nachází inovativní monolitická palubní deska s kapsami ve spodní části jako u Pandy. Vyznačuje se ojedinělým a patentovaným systémem otvorů, které umožňují bezpečné ukotvení nejrůznějšího příslušenství od držáků nápojů a lahví až po schránku na rukavice a cokoliv, co může zákazníkovi posloužit. Zkrátka interiér lze překonfigurovat podle potřeby.

Přístrojový panel je k dispozici ve dvou provedeních. První z nich je ideální pro generaci mileniálů a jeho srdcem je chytrý telefon v kombinaci s 10palcovou hlavní obrazovkou panelu s kontrolními ukazateli. Druhé řešení je tradičnější a na panelu s kontrolními ukazateli nabízí navíc další integrovaný 20palcový displej.

V prvním případě lze chytrý telefon nebo tablet připevnit na palubní desku a používat jej pro navigaci, přehrávaní hudby, zprávy a řadu dalších funkcí.

Ti, kteří zvolí tradičnější řešení, získají velký přístrojový panel Lingotto, důmyslné, o 20" větší, plně digitální zařízení připomínající tvarově historickou továrnu společnosti Fiat v Turíně. Tento přístrojový panel je vybaven HMI rozhraním (Human Machine Interface) s asistenčními a bezpečnostními funkcemi, například ukazatelem směru, monitoringem mrtvého úhlu nebo kontrolkou stavu nabití baterií. Část displeje Lingotto dále zobrazuje další užitečné informace o vozidle.

 

Pouze jedna personalizovatelná karoserie

Fiat Concept Centoventi mění zažitá pravidla automobilového průmyslu. Vozidlo bude k dispozici pouze v jednom odstínu podobném ošetřenému plechu, což zjednoduší celou výrobu, ale současně bude velmi personalizovatelné. Nový program 4U dovoluje uživateli zvolit kombinaci čtyř střech, čtyř nárazníků, čtyř krytů kol a čtyř polepů karoserie a za přispění příslušenství z katalogu učinit svůj vůz skutečně jedinečným. Polepy bude možné realizovat u jakéhokoliv dealera v jakémkoliv okamžiku. Proces je díky lineárním tvarům a plochým povrchům snadný a levný. Výsledný efekt může být velmi podobný metalické barvě, ale na rozdíl od ní nemusí být navždy.

 

Zrozen v otevřené podobě jako kabrio, ale připraven ke stylovému a funkčnímu uzavření

Ve standardu bude Fiat Convept Centoventi v otevřeném provedení bez střešního panelu, což je ideální pro jízdu s větrem ve vlasech. Vůz ovšem bude možné uzavřít střechou. Ta může být podobně jako jiné detaily vozu personalizovaná jedním z dostupných řešení: dvě barevná polykarbonátová provedení, plátěná střecha, integrovaný cargo box a střecha se solárním panelem. Solární panel generuje výkon 500 W, který umožňuje odvětrávání zaparkovaného vozu, nebo napájení digitálního displeje integrovaného v zadních výklopných dveřích.

 

Vozidlo se stává díky modernímu displeji na zadních dveřích sociálním nástrojem

Velké výklopné dveře umožňují integraci inovativního displeje, který studii Fiat Concept Centoventi mění na skutečný sociální nástroj umožňující sdílení zpráv s okolním světem. Když je vozidlo v pohybu, ze zřejmých důvodů se zobrazuje na obrazovce pouze logo značky Fiat. Po zastavení a přepnutí do režimu „messenger" se digitální víko zavazadlového prostoru může změnit třeba na reklamní billboard, čímž mohou být kompenzované například náklady za placené parkování.  

 

Moderní interpretace stylu Fiat

Vše ve studii Fiat Concept Centoventi mluví jazykem Fiat, zejména v zábavném a funkčním významu. Jedná se například o minimalistické závěsy a zámky, multifunkční palubní desku připomínající famózní kapsy modelu Panda, štíhlá sedadla, barevné kryty kol z velmi inovativních materiálů či přední masku, kde vertikální drážky slouží jako LED indikátor nabití baterií.

Nejde jen o detaily, ale i celkový vzhled vozu, který je zcela typický pro italskou značku. Tvary studie Fiat Concept Centoventi jsou lineární, ale vyjadřují robustnost a kompaktní rozměry, které ukrývají spoustu prostoru pro cestující. Horizontální linie boků vozidla opticky oddělující kabinu od vozidla zvýrazňuje dvouprostorovou koncepci s krátkou kapotou. Dojem pevnosti zdůrazňují široké lišty na dveřích vyrobené z nového pěnového materiálu, který dobře pohlcuje drobné nárazy a škrábance bez deformace. 3D textura navíc zdůrazňuje pocit bezpečnosti uvnitř vozidla.

 

Modulární dojezd až 500 km

Svoboda personalizace je patrná také ve zdrojích elektrické energie, které pohání studii Fiat Concept Centoventi. Ty sestávají z modulárních baterií, které poskytují maximální flexibilitu. Standardně nabízí vůz jednu baterii - instalovanou v továrně - s dojezdem 100 km. Při potřebě větší autonomie si však uživatel může koupit nebo pronajmout až 3 další baterie, každou s dojezdem 100 km. Dodatečné baterie jsou instalované pod podlahou, a to výhradně v rámci servisní sítě. Snadnou a rychlou instalaci zajišťuje kolejnicový systém, který baterie podpírá i připojuje. Jednu baterii lze umístit také pod sedadlo spolujezdce. V tomto případě lze baterii odpojit a nabít doma nebo v garáži podobně jako u moderních elektrokol. Celkový dojezd, kterého lze dosáhnout tak činí až 500 kilometrů.

Vozidlo je navržené s těžištěm přesně mezi nápravami, přičemž baterie jsou uložené právě v tomto místě. Rozložení hmotnosti a ovladatelnost tak změnou počtu baterií nejsou nijak ovlivněné. Brzdový systém je dimenzovaný tak, aby zajistil maximální výkon i při plném zatížení. 

Ve spodní části čelního okna je umístěná vícenásobná zásuvka pro nabíjení vozu. Za přírubou se nachází naviják, který eliminuje potřebu dutiny pro uložení kabelu. Díky své poloze přesně uprostřed šířky vozu nabízí snadné připojení na kteroukoliv stranu. Navíc může v případě sdílení energie sloužit jako nabíjecí sloupek pro několik vozidel. Osvětlená zásuvka může posloužit jako svítilna i zařízení pro rozmrazování čelního okna.

 

Dokonalý vůz pro podnikání a sdílení

Kromě individuálního použití se Fiat Concept Centoventi zrodil ke sdílenému použití či aplikaci v rámci firemních flotil. Vyniká totiž ve všech aspektech městské mobility a představuje nejlevnější bezemisní vůz na trhu. To vše díky modulárním bateriím, snadné údržbě, opravám i redukovaným rizikům poškození, což lze přeložit do nízkých provozních nákladů i celkových nákladů na vlastnictví.

 

Hlavní technické údaje studie Fiat Concept Centoventi

  • Délka: 3680 mm
  • Výška: 1527 mm
  • Šířka: 1740 mm (s vnějšími zrcátky 1846 mm)
  • Rozvor náprav: 2430 mm
  • Převis vpředu: 658 mm
  • Převis vzadu: 592 mm

 

Turín, 5. března 2019

 

Jiný obsah